Σε μία πρωτοφανή εξέλιξη το βρετανικό κοινοβούλιο καλείται εκτάκτως την Πέμπτη να ψηφίσει με την μορφή του κατεπείγοντος νομοθεσία που να επιτρέπει την παράταση της διαδικτυακής (on line) εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.
Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους η ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών κατέρρευσε εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.
Μόνο την τελευταία ώρα πριν το σύστημα εγγραφής «πέσει» ενεγράφησαν 214.000 άτομα, ενώ την στιγμή της κατάρρευσης προσπαθούσαν να κάνουν αίτηση πενήντα χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα, που είναι δέκα φορές περισσότεροι από το κανονικό επίπεδο.
Ήταν μόλις είχε τελειώσει η τηλεμαχία του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νάιτζελ Φαράτζ στο κανάλι ITV.
Την Τρίτη έκαναν αίτηση εγγραφής περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από τότε που εφαρμόστηκε η διαδικτυακή εγγραφή.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που σπεύδουν να εγγραφούν είναι νέοι μεταξύ 18 και 35 ετών. Αυτό είναι σημαντικό διότι σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις όλων των δημοσκοπήσεων οι νέοι τείνουν να ψηφίζουν Παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον χρησιμοποίησε την καθιερωμένη κοινοβουλευτική διαδικασία της Τετάρτης «ερωτήσεις στον πρωθυπουργό» για να εισηγηθεί την συνέχιση των διαδικτυακών αιτήσεων και την κατεπείγουσα νομοθεσία ώστε να είναι νόμιμες οι εγγραφές που θα εγκριθούν, εκτός της προθεσμίας που θέτει ο υπάρχων νόμος.
Η πρόταση δεν υιοθετήθηκε χωρίς αντιρρήσεις, κυρίως από υποστηρικτές του Brexit οι οποίοι φοβούνται ότι το ισχυρό ρεύμα νέων που βιάζεται να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους την τελευταία στιγμή, θα ισχυροποιήσει το Bremain.
Κάμερον – Κλεγκ άλλαξαν τον τρόπο εγγραφής το 2015
Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί νέοι πολίτες χρειάζεται να κάνουν εγγραφή διότι ο τρόπος εγγραφής άλλαξε μόλις το 2015 από την κυβέρνηση Κάμερον – Κλεγκ.
Σύμφωνα με τον νέο τρόπο οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση μόνοι τους ενώ πριν έμπαιναν στον εκλογικό κατάλογο αυτόματα είτε από τους γονείς τους ή τη λίστα στο πανεπιστήμιο τους.
Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην αντιληφθούν εγκαίρως ή να μην ενδιαφερθούν να κάνουν εγγραφή και έτσι δεν ψήφισαν.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν το είχε κάνει αυτό και οι νέες ηλικίες ψήφιζαν τότε δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές με την μικρή πλειοψηφία που έχει. Τώρα είναι ο ίδιος και η καμπάνια για την Παραμονή που στοχεύει σε αυτή την δεξαμενή ψήφων ώστε να μη βγει η χώρα του από την ΕΕ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στα αντίπαλα στρατόπεδα
Στο μέτωπο των δύο αντίπαλων στρατοπέδων υπάρχει μία εξέλιξη που ωφελεί το Bremain. H βουλευτίνα των Συντηρητικών Σάρα Ουόλαστον υποστηρίκτρια του Brexit ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την καμπάνια και έγραψε σχετικό άρθρο στους Τάιμς της Πέμπτης.
Η Ουόλαστον είναι γιατρός και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Υγεία. Αναγκάστηκε όπως υποστηρίζει να αλλάξει στρατόπεδο δύο μόλις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα διότι η καμπάνια χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία και επειδή κατά τη γνώμη της η έξοδος από την ΕΕ δεν θα βοηθήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας.
Το περίφημο κόκκινο λεωφορείο του Μπόρις γράφει: «κάθε εβδομάδα στέλνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 350 εκατ. στερλινών, αντί γι’ αυτό ας χρηματοδοτήσουμε το Σύστημα Υγείας μας».
Εύλογα λοιπόν, η ηχηρή αυτή αποχώρηση ενός στελέχους των Τόρις πλήττει την αξιοπιστία τους. Αν και σε αυτή την κούρσα για την κάλπη του δημοψηφίσματος ακούστηκαν ακρότητες και ανακρίβειες και από τις δύο πλευρές, γεγονός που απομάκρυνε τους ψηφοφόρους.
Ο υπουργός οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν σε μία συνέντευξη του για το ίδιο θέμα στο BBC είπε ξεκάθαρα ότι η πολιτική θέση της Βρετανίας είναι η Τουρκία να μην μπει στην ΕΕ. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με ότι ήταν γνωστό έως τώρα ως θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και διά στόματος πρωθυπουργού ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος.
Έπειτα από πιέσεις και ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα κάνει τηλεοπτική εμφάνιση προκειμένου να υποστηρίξει το Bremain αλλά όχι σε αντιπαράθεση ούτε με παρέα. Έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει σε ντιμπέιτ και δεν θα μοιραστεί κανένα βήμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον για την προώθηση της Παραμονής στην ΕΕ. Δέχτηκε ωστόσο να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφο του Sky News στις 20 Ιουνίου.
Απόκλιση διαδικτυακών – τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων
Η ροή των δημοσκοπήσεων έχει μειωθεί πιθανά επειδή δεν βγαίνει σαφές αποτέλεσμα και υπάρχει επαναλαμβανόμενη απόκλιση μεταξύ των διαδικτυακών και των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Δημοσκοπήσεων είπε μάλιστα σε παρέμβαση του, ότι «δεν έγινε σοφότερος» από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα, διέγνωσε δε αδυναμία των εταιριών να επιλέξουν αντιπροσωπευτικά δείγματα για τις μετρήσεις τους.
Ίσως εκεί να οφείλεται και το γεγονός ότι αν και προβλέπουν μεγάλη αποχή η Εκλογική Επιτροπή έχει ειδοποιήσει τις τοπικές Αρχές να αναμένουν μεγάλους αριθμούς ψηφοφόρων, έως και 80% συμμετοχή, δηλαδή πολύ περισσότερους από προηγούμενα δημοψηφίσματα ή γενικές εκλογές.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος