Kατά 52% μείωσε τη θνητότητα από κορονοϊό ελληνική θεραπεία με Τ- λεμφοκύτταρα – Ελπίδες για ασθενείς (video)

Ελπίδες στη μάχη με την πανδημία από τη Θεσσαλονίκη δίνει μία πρωτοποριακή μελέτη με T – λεμφοκύτταρα, Ελλήνων επιστημόνων, που περιμένει να πάρει την έγκριση από τον ΕΟΦ. Για το σημαντικό ιατρικό επίτευγμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ η Ευαγγελία Γιαννάκη, αιματολόγος.

Η διευθύντρια της μονάδας Γονιδιακής Κυτταρικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” για τη νέα θεραπεία που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό.

“Πρόκειται για καινούργιο τρόπο θεραπείας, τη λεγόμενη κυτταρική θεραπεία. Το φάρμακο έχει αλλάξει από τη συμβατική του μορφή και στην ουσία είναι ένα ζωντανό φάρμακο. Τα κύτταρα με το που θα εγχυθούν στον οργανισμό παραμένουν και κάθε φορά που δέχονται ένα ερέθισμα ανταποκρίνονται και περιορίζουν μία λοίμωξη. Στη δική μας περίπτωση είναι ο κορονοϊός”.

Εξηγώντας την τεχνική η κ. Γιαννάκη είπε ” τα Τ – λεμφοκύτταρα είναι βασικό σημείο στην άμυνα του οργανισμού μας για να μπορούμε να καταπολεμούμε τις λοιμώξεις. Ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό, διατηρούν στην κυκλοφορία του αίματός τους αυτά τα λεμφοκύτταρα. Παίρνουμε αυτά τα λεμφοκύτταρα από ασθενείς που νόσησαν, τα πολλαπλασιάζουμε στο εργαστήριο για να τα δώσουμε σαν μία έτοιμη άμυνα στον βαρέως πάσχοντα ασθενή. Τα λεμφοκύτταρα πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό του ασθενή μέχρι να τον εξαλείψουν”.

Σε φάση κλινικών μελετών η θεραπεία

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη “έχει ολοκληρωθεί ήδη μία κλινική μελέτη φάσης 1 , 2. Έγινε πολύ καλά ανεκτό από τους ασθενείς χωρίς να έχουμε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια. Η φάση 2, εκτός από την ασφάλεια, αξιολόγησε και την αποτελεσματικότητα, η οποία είναι εξαιρετική.

“Σε σχέση με την ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα και δεν πήρε τα λεμφοκύτταρα είχαμε μια σημαντικότατη μείωση στη θνητότητα κατά 52%”, δήλωσε η κ. Γιαννάκη.

Όπως επισήμανε, λόγω της αυξημένης θνητότητας, προσπαθούν οι επιστήμονες να πάρουν “πράσινο φως” από τον ΕΟΦ ώστε να διαθέσουν τις 300 δόσεις που έχουν σε βαρέως ασθενείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος