Τα τηγάνια, το μακιγιάζ ή τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νεα αμερικανικη μελέτη, αναφερόμενη στις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες PFAS, ύποπτες εδώ και χρόνια για καρκίνο, στειρότητα αλλά και αναπτυξιακές διαταρχές παιδιών.
Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης και τελικά στο αίμα των γυναικών, που προσπαθούσαν να συλλάβουν έχοντας έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ζωντανό μωρό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τον οργανισμό υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Science of The Total Environment, ο συγγραφέας Dr Nathan Cohen, τόνισε, ότι θα η μελέτη πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης.
«Η ουσία PFAS μπορεί να διαταράξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και έχει συνδεθεί με καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αυξημένους κινδύνους για ενδομητρίωση καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε προηγούμενες μελέτες», είπε.
«Αυτό που προσθέτει η μελέτη είναι ότι το PFAS μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι γενικά υγιείς και προσπαθούν φυσικά να συλλάβουν», πρόσθεσε.
Τα παράγωγα πολυφθοροαλκυλίου βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά είδη, από αντικολλητικά σκεύη, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, χαλιά, χρώματα, προϊόντα περιποίησης. Είναι χημικές ουσίες, σχεδιασμένες για να κάνουν τις επιφάνειες ανθεκτικές στους λεκέδες και στο νερό. Δεν διασπώνται φυσικά στο περιβάλλον και έτσι χαρακτηρίζονται ως «παντοτινά χημικά».
Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 1.032 γυναίκες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό και είχαν μέσo όρο ηλικίας τα 30 χρόνια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα για 15 συγκεκριμένα είδη PFAS και στη συνέχεια παρακολούθησαν κάθε γυναίκα για τουλάχιστον ένα χρόνο για να δουν αν είχε συλλάβει με επιτυχία.
Πηγή: Daily Mail
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος