Καρφώνει Τραμπ αποθεώνει Ομπάμα και καταθέτει το ιδεολογικό–πολιτικό του στίγμα 

Ο πολυσχιδής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμα του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, την ηγετική του θέση  στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και την ενεργό παρουσία του στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βάδης-Βυρτεμβέργης βρίσκει χρόνο για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) σχετικά με το Ισλάμ, τη θρησκεία και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Φυσικά ο έμπειρος πολιτικός, ευκαιρίας δοθείσης, πέταξε τις σπόντες του για τον Αμερικανό πρόεδρο αποθεώνοντας ταυτόχρονα τον προκάτοχό του .

Στη συνέντευξή του χαρακτήρισε, “παράθεση ενός γεγονότος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει” τη ρήση του εδώ και πολλά χρόνια ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας»,  και εξήγησε ότι κατά την άποψη του “η πολιτική πρέπει να αρχίζει πάντοτε με το να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η δική μου αφετηρία. Στη Γερμανία ζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό ή προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, ώστε πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μαζί τους, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη. Έναν διάλογο για να δούμε πώς θα ζήσουμε μαζί, πού υπάρχουν όρια, ποιοι είναι οι κανόνες».

Ο νομικός Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της σχεδόν ευλαβικής τήρησης των κανόνων . Επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, αλλά αλλά και στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, επικαλούμενος μάλιστα την ευαγγελική ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Ο θρησκευόμενος Σόιμπλε ερωτάται και για τα επίκαιρα διδάγματα που προκύπτουν από τη λουθηρανική μεταρρύθμιση για τις σχέσεις των θρησκειών. Και απαντά χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα: «Από την ιστορία της Μεταρρύθμισης, μπορούμε πια να το πούμε αυτό εμείς οι προτεστάντες, μαθαίνουμε αν μη τι άλλο τι δεν πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση στη δημοκρατία, ο διαφωτισμός στην Ευρώπη και πολλές άλλες ιστορικές εξελίξεις οφείλουν πολλά στη Μεταρρύθμιση. Βλέπουμε όμως επίσης, ότι και η Μεταρρύθμιση έγινε από ανθρώπους, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Και ο ίδιος ο Λούθηρος είχε μία απίστευτη ιστορική συνεισφορά, αλλά και τρομερές παρεκτροπές.”

Σχολιάζοντας  τη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα  στην ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου για μία δημόσια συζήτηση περί δημοκρατίας, ενώπιον 80.000 θεατών, βρήκε την ευκαιρία  να εκστομίσει τα εξής:

«Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

Τέλος ο 75 ετών Β. Σόιμπλε  ερωτώμενος για τα σχέδια του όταν αποσυρθεί από την ενεργό πολική απέφυγε την απάντηση λέγοντας με αφοπλιστικό τρόπο ότι «Τον Σεπτέμβριο γίνομαι 75 χρονών, οπότε δεν πολυσκέφτομαι μελλοντικές καριέρες. Διαισθάνομαι τα όρια της ευρωστίας και το πεπερασμένο της ζωής».

Πηγή: DLF / Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος