Καναδάς: Ομόφωνη καταδίκη από το κοινοβούλιο της «γενοκτονίας» στην Ουκρανία

Ομόφωνα ενέκριναν χθες Τετάρτη, 27/4 , ψήφισμα τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου  που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία και αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού.

Στα μέσα Απριλίου, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε για πρώτη φορά περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά ως «απαράδεκτο» τον όρο και τον ισχυρισμό αυτό.

Νωρίτερα την ίδια μέρα  ο κ. Τριντό δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους να «τιμωρήσει περαιτέρω», κατάσχοντας τα αγαθά τους, πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει  ο Καναδάς να γίνει η πρώτη χώρα μεταξύ των μελών της G7 που θα ρευστοποιήσει ρωσικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Οτάβα προχώρησε και σε νέες κυρώσεις σε βάρος 203 προσώπων, που τα χαρακτήρισε  «συνεργούς» στην προσπάθεια προσάρτησης του Ντονμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος