«Καμπανάκι» για τις νοσηλείες νέων – Διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης

Αυξάνονται τα περιστατικά νέων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που χρήζουν διασωλήνωση. Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του “Σωτηρία” υπάρχει 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%
  • Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική.

Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Την ίδια ώρα,παραμένει η ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας,με ενδεικτικό ότι πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές,ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 356 εισαγωγές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα άλλοι 200 ασθενείς θα χρειαστούν ΜΕΘ.

“Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο”

«Είμαστε στην τελική αύξηση της καμπύλης, έρχεται σιγά σιγά το πλατό και ελπίζω τέλος του μήνα να έρθει η ύφεση.Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους μαζί με τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Κυριαρχία των μεταλλάξεων

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος