Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα-Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους (video)

Δυνατές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ και στην Αττική σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη βροχής που στα βόρεια προάστια ξεπερνούν τα 40 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Μερική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες και μετά ενώ από την νύχτα οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέο γύρο κακοκαιρίας με κάποιες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Το φαινόμενο της λάσπης οφείλεται σε μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και εκτείνεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και στη Μαγνησία, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όλο το Αιγαίο και την Κρήτη, μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Προοδευτικά η σκόνη θα εκτοπιστεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέχρι και αύριο το πρωί.

Στη Φλώρινα χιονίζει ενώ στην υπόλοιπη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται πάνω από τα 800 μέτρα.

Ουσιαστική βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αύριο. Αναμένεται ανάπαυλα μερικών ημερών ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το ΙΧ αυτοκίνητό τους παρά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πατήστε εδώ για  να ενημερωθείτε για την κίνηση στην Αθήνα και εδώ για την κίνηση των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το απόγευμα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ από αργά το βράδυ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά, ισχύει μερικό απαγορευτικό και από τα λιμάνια  Ραφήνας και Λαυρίου ισχύει η απαγόρευση απόπλου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.

Πρέπει να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Επίσης, να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σχετική είδηση: Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τους ισχυρούς ανέμους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος