Μήνυμα του 112 και στην Αττική λόγω Erminio: «Περιορίστε τις μετακινήσεις έως τα μεσάνυχτα» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μήνυμα του 112 ήχησε και στην Αττική, προειδοποιώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενόψει κλιμάκωσης της κακοκαιρίας Erminio.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δοκιμάζεται από βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Λίγα λεπτά, μάλιστα, μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (01/04), το 112 ήχησε και στην Αττική.

«Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην Περιφέρεια Αττικής περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες από σήμερα το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα.

Μήνυμα του 112 και στην Αττική λόγω Erminio: «Περιορίστε τις μετακινήσεις έως τα μεσάνυχτα» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Στην Αθήνα βρέχει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ώρες.

Βίντεο από την ισχυρή καταιγίδα στην Αττική το μεσημέρι της Τετάρτης:

Αττική, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θεσσαλία, Σποράδες, Δωδεκάνησα σήμερα και η Κρήτη αύριο θα βρίσκονται σε «κόκκινη συναγερμό», καθώς τα φαινόμενα θα είναι έντονα με καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν μέχρι και τα 10 Μποφόρ.

Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα από το 112 και στους κατοίκους σε Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα για περιορισμό των μετακινήσεων.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προβλέπονται:

Την Τετάρτη (01-04-26)

  • Στα νησιά του Ιονίου και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
  • Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
  • Στην Πιερία από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στην Αττική από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
  • Στις Κυκλάδες και την Κρήτη από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στα Δωδεκάνησα από αργά το απόγευμα (κόκκινη προειδοποίηση).

Την Πέμπτη (02-04-26)

  • Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στη βόρεια Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στην ανατολική Στερεά μέχρι τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας Χαλκιδικής και Σερρών μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια) από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
  • Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
  • Στα Δωδεκάνησα μέχρι τις πρώτες ώρες της ημέρας (πορτοκαλί προειδοποίηση).

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Οι βροχοπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας, με καταιγίδες να έχουν εκδηλωθεί στην Κρήτη, αλλά και στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτή η κακοκαιρία αναμένεται να φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη που θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες. Τις πιο έντονες βροχές και καταιγίδες τις περιμένουμε από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, από το μεσημέρι και μετά στην ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, αλλά και στην Εύβοια.

Στην Αττική τα έντονα φαινόμενα αναμένονται μετά τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα (01/04) και μέχρι τις 21:00.

Πολύ έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένονται και στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως στην ανατολική, αλλά και στις Σποράδες. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται και στο Αιγαίο, κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων όπου εκεί θα ενταθούν τα φαινόμενα κυρίως από το απόγευμα.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σε ό,τι αφορά τους ανέμους, ήδη πνέουν στο Ιόνιο με ένταση που φτάνει τα 8 μποφόρ, στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 τοπικά και τα 10 μποφόρ και κυρίως στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, δηλαδή σε Κάσο, Κάρπαθο, Καστελόριζο.

Μία μικρή αποκλιμάκωση αναμένεται αύριο Πέμπτη (02/04), όχι όμως σε όλη τη χώρα. Τα πολύ έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην αρχή της ημέρας στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στη βόρεια Θεσσαλία. Εκεί θα έχουμε τις εντονότερες συγκλίσεις, όπως επίσης και στο Νότιο Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και εκεί θα συνεχιστούν τα πολύ έντονα φαινόμενα.

Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, όπως επίσης και στη δυτική και νότια Κρήτη, θα επικρατήσουν νοτιοδυτικοί άνεμοι που θα φέρουν πολύ ισχυρές καταιγίδες στις περιοχές αυτές.

Μετ’ εμποδίων οι θαλάσσιες συγκοινωνίες

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, με ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων από τον Πειραιά προς τα νησιά. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των 7:05 για Σύρο, Τήνο και Μύκονο, των 7:40 για Σέριφο, Σίφνο, Φολέγανδρο και Θήρα. Το απαγορευτικό απόπλου από και προς το λιμάνι του Πειραιά ισχύει ως τις 15:00 τουλάχιστον.

Όσον αφορά τα δρομολόγια από και προς τον Αργοσαρωνικό, καθώς και από και προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις λιμενικές Αρχές, καθώς υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων.

Επιπλέον, τα πλοία ανοιχτού τύπου δεν θα εκτελούν δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, ενώ τα πλοία κλειστού τύπου θα λειτουργούν κανονικά.

Θωρακίζεται η Γλυφάδα

Στην περιοχή της Γλυφάδας οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα μετά και τις πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου στις οποίες έχασε τη ζωή της μία γυναίκα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλαστικά αλλά και τσιμεντένια προστατευτικά στηθαία προκειμένου να εμποδιστεί η διέλευση του νερού και των όποιων φερτών υλικών, συμπαρασύρει προς τα κάτω το βουνό, στην περίπτωση που ισχυρής νεροποντής από τις απογευματινές ώρες και μετά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία στο Νότιο Αιγαίο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από τα ξημερώματα ο κρατικός, περιφερειακός και δημοτικός μηχανισμός, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω κακοκαιρίας.

Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν κλειστά από το πρωί της Τετάρτης (01/04) και τα μαθήματα θα γίνουν, όπου οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Μήνυμα του 112 και στην Αττική λόγω Erminio: «Περιορίστε τις μετακινήσεις έως τα μεσάνυχτα» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς η ένταση των ανέμων δεν επιτρέπει την εκτέλεση δρομολογίων, αλλά στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» Ρόδου προσγειώθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί, οι προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα και Βιέννη αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, οι πάντες βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας αυτής, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι.

Σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέρει ότι απαιτείται προσοχή από όλους και κάλεσε τον κόσμο να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών της Πολιτικής Προστασίας. «Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος