Κακοκαιρία «Daniel»: Τραγικές ώρες στη Θεσσαλία – Αλλεπάλληλα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης σε Θεσσαλία και Μαγνησία

Νέο μήνυμα του 112 εκδόθηκε για Κάτω_Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμό, να παραμείνουν σε ετοιμότητα οι κάτοικοι λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο μετά τις 16.00 ανάλογο μήνυμα εστάλη σε Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί, Λουτρό, και Κουλούρα,. Το 112 ήχησε εκ νέου στα κινητά τηλέφωνα και των κατοίκων του Βόλου και της Λάρισας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι κάτοικοι στα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μέλισσα, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για ενίσχυση των αναχωμάτων του Πηνειού, η στάθμη του οποίου  έχει ανέβει σχεδόν στα 10 μέτρα.

Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων.  Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη 4 συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι

Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.

Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάνια Γκουσιάρη, υπάρχουν δεκάδες αιτήματα ανθρώπων να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί δεν έχουν άλλες προμήθειες, δεν έχουν ρεύμα και επιθυμούν διαμείνουν κάπου αλλού μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά.

Ο κόσμος φεύγει και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου το νερό επίσης έφτασε στα σπίτια και έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια, όπως επίσης και στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, όπου υπάρχει και ένα ζήτημα με την πυροσβεστική που δεν μπορεί να βρει εύκολη πρόσβαση.

ΔΕΥΑΛ: Πεντακάθαρο το νερό

Η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά. Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί κι ενδεχομένως να έχει πέσει και λίγο. Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, όμως μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή με πολλά σημεία στα οποία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Να σημειωθεί ότι για όσους δεν έχουν που να μείνουν λειτουργούν δύο δομές στη Λάρισα, στο κλειστό της Νεάπολης και στο κλειστό γυμναστήριο του πρώτου Γυμνασίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επίσης, υπάρχει ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΛ ότι το νερό είναι πεντακάθαρο και μπορεί κανείς όχι απλά να το χρησιμοποιήσει για να πλυθεί, αλλά και για να το πιει.

Κλειστή η Εθνική Οδός για Αθήνα και θεσσαλονίκη

Πλημμηρισμένα παραμένουν τα χωριά πέριξη της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια η συνοικία του Ιπποκράτη πέρασε τα δύσκολα χτες το βράδυ, εκεί όπου υπήρχαν ρωγμές στο ανάχωμα τις οποίες όμως κατάφεραν να κλείσουν για να μην σπάσει και φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δόθηκε στην κυκλοφορία η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστή.

Η συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα επίσης απειλήθηκε από τα νερά του Πηνειούενώ στο συγκεκριμένο σημείο υποχωρεί η στάθμη των υδάτων κατά 30 με 40 εκατοστά.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας «τα νερά που φεύγουν από τη Λάρισα έχουν κατακλύσει στη συνέχεια την περιοχή μεταξύ Κολωνακίου, Αμφιθέας, Μακρυχωρίου και στον δρόμο που πάει προς το Συκούριο». Από την άλλη πλευρά του ποταμού που είναι προς την περιοχή του Αμπελώνα, του Βιότοπου και της Ροδιάς οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί ότι τα νερά φτάνουν στην περιοχή τους και οι κτηνοτρόφοι εκεί προσπαθούν τουλάχιστον να απομακρύνουν τα ζώα τους.

Από το Μουζάκι της Καρδίτσας, ο δημοσιογράφος Βασίλης Σιώμος μεταδίδει αποκαρδιωτικές εικόνες με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες και στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Οι κάτοικοι μετακινούν τρόφιμα και νερό με ένα αυτοσχέδιο σύστημα που δημιούργησαν με σχοινιά και κουβά, ενώ οι νεότεροι έχουν δημιουργήσει υποτυπώδη γέφυρα με κορμούς δέντρων. Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα: Το χωριό Δρακότρυπα, το χωριό Βασούλα, η Οξυά και τα χωριά της δυτικής Αργιθέας, όπου μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Περίπου 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, στο παλιό Δημαρχείο, στα Μεγάλα Καλύβια, γιατί το νερό υποχώρησε. Πλέον στην πλατεία του χωριού δεν υπάρχει νερό, όμως η περιοχή είναι μία απέραντη λίμνη και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες.

Τριάντα εγκλωβισμένοι στο Κεραμίδι Τρικάλων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κεραμίδι Τρικάλων που είναι βυθισμένο μέσα στα νερά και στις λάσπες, υπάρχουν περίπου 30 άτομα εγκλωβισμένα στην εκκλησία και κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Στο χωριό της Φαλάνης υπάρχουν δρόμοι και σπίτια πλημμυρισμένα με νερά και λάσπες. Σύμφωνα με το ανταποκριτή της ΕΡΤ, Μάκη Νασιάδη, στο συγκεκριμένο σημείο τα νερά σιγά – σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν. Από χθες έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινότητας έκανε έκκληση στους κατοίκους μέσω της ΕΡΤ να φύγουν.

Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά

Εικόνα απόλυτης καταστροφής στον Παλαμά όπου συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης αλλά και εντοπισμού αγνοουμένων. Υπάρχουν αρκετά σημεία αποκλεισμένα και σπίτια τα οποία έχουν καταρρεύσει από τους χειμάρρους. Σήμεραείναι η πρώτη μέρα που αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους.

Η περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι κάτοικοι παίρνουν νερό και τρόφιμα από από τα σωστικά συνεργεία.

Στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας προσγειώνονται τα εναέρια μέσα και φέρνουν ανθρώπους από διάφορα χωριά. Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διασωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Οι διασωθέντες δέχονται τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς του νοσοκομείου αλλά και από εθελοντές ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Από τη Μηλίνα του Πηλίου η δημοσιογράφος Χριστίνα Τοπούζη τόνισε ότι είναι μία από τις περιοχές η οποία έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης.

Οι κάτοικοι μιλώντας για τις στιγμές που έζησαν ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 οχήματα την ημέρα της κακοκαιρίας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά όπως και κομμάτι μιας γέφυρας η οποία είναι μέσα στη θάλασσα.

Στην περιοχή η λάσπη φτάνει ακόμη και μέχρι το 1 μέτρο ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα καταστήματά τους αλλά και στα σπίτια τους.

Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου υπάρχουν σημεία που παραμένουν αποκομμένα λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Μάκης Νασιάδης, Βασίλης Σιώμος, Λία Χριστάρα, Ειρήνη Τσακίρη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Παύλος Σαρόγλου, Δώρα Μήτρα, Χριστίνα Τοπούζη, Ελένη Ραυτοπούλου – Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Σχετικά Άρθρα: ΓΕΕΘΑ: Απεγκλωβισμός ανηλίκων από το χωριό Μαραθέα Καρδίτσας

Meteo: Δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρισμένων περιοχών – Κατακλυσμένοι από νερό οι Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας

Τρίκαλα: Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια στα Μεγάλα Καλύβια – Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Κακοκαιρία: Η υδροδότηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Βόλο – Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας

ΓΕΣ: Το σύνολο των ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα

Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά: Εγκλωβισμένοι κάτοικοι – Άρμα της Πυροσβεστικής στους οικισμούς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος