Κακοκαιρία: 14 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Εντοπίστηκαν οι σοροί μάνας και γιου που αγνοούνταν στην Καρδίτσα

Για πέμπτο 24ωρο οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δραματικές επιπτώσεις, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Στα 14 ανέρχονται πλέον τα θύματα, καθώς μετά τον εντοπισμό ενός νεκρού 56χρονου άνδρα νωρίτερα την Κυριακή βρέθηκαν οι σοροί άλλων δυο ανθρώπων στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «πρόκειται για τις σορούς ενός άνδρα και μιας ηλικιωμένης που ανασύρθηκαν από οικία στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας και αναγνωρίστηκαν ως ο 65χρονος και η 88χρονη που αγνοούνταν».

Πρόκειται για μάνα και γιο που ήταν στη λίστα των αγνοουμένων.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, μιλώντας για τον 56χρονο αγρότη που βρέθηκε νεκρός μεταξύ των χωριών Πέτρου και Αγίου Δημητρίου είπε ότι ήταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων. Αρχικά εντοπίστηκε με drone ενώ έπειτα ήρθαν στο σημείο η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική και ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να ανασύρουν τη σορό του. Όπως είπε συγγενής του φέρεται να παρασύρθηκε από ρέμα.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα. Η στάθμη του Πηνειού -πολύ πάνω από το όριο του συναγερμού- απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές, με αποτέλεσμα από χθες να σταλούν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις αρκετών οικισμών. Χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων εξακολουθούν να βρίσκονται βυθισμένα στα νερά παρόλο που η στάθμη τους έχει υποχωρήσει. Βουτηγμένες στα λασπόνερα παραμένουν συνοικίες της Λάρισας. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλία. Στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συνεχίζονται και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.250 διασώσεις, ενώ αίσιο τέλος είχε η γιγάντια επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τη διάσωση 8 πυροσβεστών και πολιτών κοντά στη γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα, όταν ανατράπηκαν οι 2 βάρκες που επέβαιναν και έπεσαν στα ορμητικά νερά.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται πλέον από την υψηλή στάθμη του Πηνειού, που απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και όσες βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρούν σε συνεχείς εκκενώσεις οικισμών και απεγκλωβισμούς. Στα λασπόνερα έχουν βουλιάξει συνοικίες της Λάρισας, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς. Σημειώνεται ότι κλειστή παραμένει η εθνική οδός από τη Λαμία μέχρι την Πιερία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, και από την Πιερία μέχρι τη Λάρισα στο ρεύμα προς Αθήνα. Απόλυτη είναι η καταστροφή σπιτιών, υποδομών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο ενώ στον Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης Στο Πήλιο μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καταστραφεί και πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα.

Δραματικές ώρες στον Παλαμά – Η υποχώρηση των νερών αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Στον Παλαμά οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να διαχειριστούν τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Το νερό έχει υποχωρήσει αν και υπάρχουν ακόμα πλημμυρισμένα σημεία. Πλέον δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή αλλά υπάρχουν σπίτια όπου απαιτείται άντληση υδάτων. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους.

Δείτε Live όλες τις εξελίξεις:

Στη Λάρισα χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση. To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Από τη Λάρισα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βαγγέλης Μητρούσιας, είπε ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός και στα δύο ρεύματα και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη.

Η Αλεξία Καλαϊτζή βρέθηκε έξω από το χωριό Καρδιτσομαγούλα και τόνισε ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί η στάθμη του νερού ενώ αγρότες που έρχονται στο σημείο να δουν τι έχει γίνει με τα χωράφια τους βλέπουν ολική καταστροφή.

Η Έλενα Αποστολίδου από τον Δήμο των Τεμπών, από ένα σημείο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Μακρυχώρι, μετέδωσε ότι ο δρόμος που οδηγεί στα χωριά Ιτέα, Γόννοι και Παραπόταμο έχει καλυφθεί με νερό η στάθμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα 10 μέτρα υπερκαλύπτοντας τη γέφυρα. Στα τρία αυτά χωριά δεν έχουν φτάσει τα νερά, αλλά είναι αποκλεισμένα. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος στην περιοχή ανεβαίνει η στάθμη του νερού. Όπως είπε οι κάτοικοι έρχονται στο σημείο και βάζουν δικά τους σημάδια για να παρακολουθήσουν το ύψος του νερού.

Στις νέες εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, όπως μετέδωσε ο Μάκης Νασιάδης, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα. Όπως είπε υπάρχου άτομα που είναι σε ορόφους που δεν έχει φτάσει το νερό. Η στάθμη του νερού έχει σταθεροποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο όπως και στη Φαλάνη.

Συνολικά 4.250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από την Πυροσβεστική – 9.047 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 4.250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6.731 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 820 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
 • Στη Λάρισα 1894 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 320 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.057 άτομα
 • Στην Καρδίτσα, 1.520 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 347 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 885 άτομα
 • Στα Τρίκαλα, 925 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 158 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
 • Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 938 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 120 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
 • Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 796 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 325 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
 • Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
 • Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
 • Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
 • Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
 • Στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
 • Στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
 • Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
 • Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.186 κλήσεις, εκ των οποίων: 36

 • Σε περιοχές του Λεκανοπεδίου 1062 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 752 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
 • Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε ετοιμότητα παραμένουν στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας γιατροί νοσηλευτές και σωστικά συνεργεία.

Πηγές: ΕΡΤ /Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου, Αλεξία Καλαϊτζή Δώρα Μήτρα – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος