Κάηκε η εικόνα της Παναγίας και ο ιερός ναός, από τη φωτιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας (video)

Καταστράφηκε ολοσχερώς η εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα, από τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Μαζί με την εικόνα καταστράφηκε το ιερό ευαγγέλιο και άλλα κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα τάματα των πιστών. Μαζί με την εικόνα κάηκε και το παρεκκλήσι που χρησιμοποιείτο ως  ιερός ναός του Μοναστηριού.

Η φωτιά ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και απέτρεψαν την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων

Τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε , εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο ναός που χρησιμοποιείτο από τότε, ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για τη μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές. Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι «ευχαριστούμε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής θα διενεργήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Πηγή: ΕΡΤ, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος