Κ. Ζαχαριάδης στο Πρώτο: Μέχρι πότε θα βλέπουμε εκρήξεις από πυλώνες στην Ελλάδα; (audio)

«Να ευχηθώ το φαινόμενο να αποκλιμακωθεί γιατί ακόμα η χώρα δοκιμάζεται και οι ακραίες θερμοκρασίες για τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι παρούσες. Αυτές τις ώρες που οι πυροσβέστες δίνουν έναν τεράστιο αγώνα στην πρώτη γραμμή, θέλω να ευχηθώ αυτή η μεγάλη δυσκολία να τελειώσει χωρίς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με τις λιγότερες υλικές καταστροφές», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα», με τον Φώτη Παπούλια, ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Μπαίνει ένα ερώτημα για την διαχειριστική ετοιμότητα, την επάρκεια και την προετοιμασία, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης. «Τον χειμώνα του 2021 είχαμε την καταστροφική κακοκαιρία, την Μήδεια που άφησε πίσω της πολλά σπασμένα δέντρα, κλαδιά, καύσιμη ύλη που μέχρι τον Αύγουστο ξεράθηκε, πολλά από αυτά δεν είχαν μαζευτεί, άρα όλα αυτά θα πρέπει να δούμε».

Αναφέρθηκε όμως και στο δίκτυο των πυλώνων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, «που η κυβέρνηση είπε να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως, έχουν περάσει ήδη σε φάση μερικής ιδιωτικοποίησης, έχουν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει; Τι θα γίνει με το δίκτυο της ΔΕΗ; Μέχρι πότε θα βλέπουμε εκρήξεις από πυλώνες στην Ελλάδα;»

Διατυπώνοντας την εκτίμησή του για το μέλλον, τόνισε, «πάμε σε μια νέα κατάσταση με την κλιματική αλλαγή, όπου θα έχουμε πιο πυκνούς καύσωνες, πιο ακραίες θερμοκρασίες, πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και το θέμα είναι να σχεδιάσουμε ξανά τις υποδομές μας και την πολιτική προστασία».

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι μέχρι το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες τις έχει ανοίξει ξανά λόγω του καύσωνα. Με ποιο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας το ανήγγειλε; Σύστημα για το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και του ενεργειακού αποκλεισμού υπάρχει; Με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι πολίτες θα πληρώνουν σε σχέση με το πόσο πλήρωναν το καλοκαίρι του 2019, 25% παραπάνω. Αν λάβουμε υπόψη μας τις αυξημένες καταναλώσεις λόγω του καύσωνα, τι καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία;», είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους εμβολιαστικούς στόχους

«Με βάση τους εμβολιαστικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση, έχουν αποτύχει. Με το να κουνάς το δάχτυλο σε αυτούς που έχουν την λάθος άποψη να μην εμβολιαστούν, δεν βοηθά να περάσεις το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ανθρώπων με τους εμβολιασμένους, βοηθά να σπρώξεις και άλλο κόσμο προς τους ανεμβολίαστους». Εξήγησε μάλιστα πως «σε διεθνείς έρευνες έχει φανεί ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που έχουν έναν σκεπτικισμό, λάθος κατά την γνώμη μου, αλλά δεν είναι φανατικοί,  μπορεί να πειστεί αν τους πάρει ο προσωπικός τους γιατρός. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει τον 1,5 χρόνο της πανδημίας για να βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας στην πρωτοβάθμια υγεία»;

Χρειάζεται συστράτευση, συσπείρωση και αλληλεγγύη, υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάδης και συμπλήρωσε πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το ζήτημα ήταν και θα παραμείνει απολύτως συναινετική. «Ή όλοι μαζί σαν κοινωνία θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την δοκιμασία και το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε ή θα παραμένουμε να έχουμε προβλήματα, με τις εντατικές να γεμίζουν, να φεύγει πολύς κόσμος και να έχουμε μια δραματική κατάσταση στην δημόσια υγεία που θα επιδεινώσει τα ήδη προβληματικά μεγέθη στην οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την λήξη της πανδημίας, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. «Θεωρώ ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό μέσα στην πανδημία, αιφνιδιαστικά κάποιος να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, χωρίς να δώσει την δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα και στους υποψήφιους βουλευτές να κάνουν συγκεντρώσεις, επιχειρώντας να οργανώσει εκλογές μέσα από συγκεκριμένα επικοινωνιακά κέντρα και εκβιάζοντας τον ελληνικό λαό. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται και τα δύο είδη των εισηγήσεων, ο ίδιος λέει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Το τι θα πράξει στο τέλος της ημέρας είναι δικό του θέμα, αλλά το θέμα που μπαίνει για την χώρα και με τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί δεν είναι πότε θα κάνει εκλογές αλλά πόσο θα μπορεί να μην κάνει εκλογές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος