Κ. Χατζηδάκης: Πού θα βρισκόταν η χώρα αν δεν υπήρχε η ΝΔ;

«Η ενίσχυση των εισοδημάτων στον προϋπολογισμό του 2026», σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με βασικούς ομιλητές, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού.

Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού χαιρέτισε την επιλογή του πρωθυπουργού να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ και σε ένα χώρο που κάποτε κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, απάντησε με στοιχεία στο ερώτημα, πότε ζούσαν καλύτερα οι Έλληνες, το 2019 ή σήμερα. Με τη σημερινή κυβέρνηση, 500.000 άνθρωποι βρήκαν εργασία, ο εταιρικός φόρος μειώθηκε από το 28% στο 22%, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με το brain drain υπογράμμισε ότι το 2023 επέστρεψαν 20.000 περισσότεροι από όσους έφυγαν την ίδια χρονιά – «και επέστρεψαν γιατί αισθάνονται ότι υπάρχουν προοπτικές», συμπέρανε.

Επιπροσθέτως, οι τραπεζικές καταθέσεις το 2019 ήταν στα 140 δισ. και σήμερα στα 202 δισ., εκ των οποίων (καταθέσεων) τα 3/5 αφορούν νοικοκυριά.

«Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την κυβέρνηση», επιχειρηματολόγησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ταυτοχρόνως: από 15 εκατ. τουρίστες, φέτος ήλθαν 35 εκατ., γεγονός που φέρνει πρόσθετο εισόδημα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ενώ υπάρχουν και έμμεσα οφέλη, όπως η βελτίωση των περιφερειακών αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, αλλά και η κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

Ένα άλλο στοιχείο που επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650 ευρώ το 2019, στα 880 σήμερα. Ενώ προχώρησε στην εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τις υποσχέσεις μας». Στη βιομηχανία, από το 2019 και μετά έχουν προστεθεί 60.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που εν πολλοίς απαντά στη μομφή, ότι στη χώρα μας δεν παράγεται ούτε… καρφίτσα. Συμπέρασμα; Συνεχώς, από το 2019 και μετά, με αυτήν την κυβέρνηση γίνονται συνεπή βήματα μπροστά, ανέφερε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα της ΔΕΘ, φέρνοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα συμπολιτών μας διαφορετικού φορολογικού και οικογενειακού προφίλ, που εξασφαλίζουν μείωση φόρου που ισούται με ένα μισθό ή και ακόμη περισσότερο.

Ενώ για τους συνταξιούχους υπογράμμισε ότι το 2022 ξεπάγωσαν οι συντάξεις που παρέμεναν παγωμένες επί 13 συναπτά έτη. Και, στο παράδειγμα που έφερε, το όφελος από τη μείωση φόρου είναι στα 6/10 της σύνταξης, ενώ το όφελος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε δύο στοιχεία της στρατηγικής της ΝΔ: σε σχέση με το παρελθόν και το παρόν, το μότο είναι, «το είπαμε και το κάναμε», ενώ για το μέλλον γίνεται ήδη επεξεργασία της ατζέντας του 2030. Κομβικό ρόλο έχει η συνταγματική αναθεώρηση και κεντρική θέση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπλήρωσε. Εν κατακλείδι, η θέση του μέσου Έλληνα ενισχύθηκε και με αυτήν την κυβέρνηση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στον διάλογο που ακολούθησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κ. Χατζηδάκης είπε για τους συνταξιούχους ότι είχαν υποστεί δραματικές περικοπές και από τις κυβερνήσεις προ ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – Κατρούγκαλου». Διευκρίνισε, όμως, ότι αν στη ΔΕΘ δίνονταν περισσότερα στους συνταξιούχους, δεν θα υπήρχε δημοσιονομικός χώρος για άλλους, π.χ. τους νησιώτες. Η κυβέρνηση οφείλει να τους κοιτά όλους, διευκρίνισε.

Στο θέμα της ακρίβειας των τροφίμων επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που φέρνουν την Ελλάδα στην τρίτη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού. Ενώ για το στεγαστικό, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πάρει 44 πρωτοβουλίες, τις οποίες ο πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικογένειας.

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος έθεσε το ερώτημα, πού θα βρισκόταν η χώρα, αν δεν υπήρχε η ΝΔ. Αλλά και ποιο κόμμα θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2027, ποιο κόμμα θα κρατήσει το τιμόνι στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ποιο κόμμα θα έφερνε τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες, ποιο κόμμα θα μπορούσε να εγγυηθεί σταθερή οικονομική πολιτική. Τέλος, «δεν μας αξίζει ο μύθος του Σίσυφου. Είναι καιρός να συνεχισθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Μ. Αργυρού αφού αναφέρθηκε στις κρίσεις που αντιμετώπισε η παρούσα κυβέρνηση, επεσήμανε ότι, παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει πάει μπροστά τα έξι αυτά χρόνια. Κερδήθηκε η ιδεολογική μάχη, προσέθεσε και χωρίς να παραγνωρίζει, όπως είπε, την πίεση, που δέχεται ο κόσμος στην καθημερινότητά του, τόνισε ότι η αύξηση του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των τιμών. Επικαλούμενος, μάλιστα, στοιχεία της Eurostat, υπογράμμισε την τριπλή αύξηση σε κατανάλωση, καταθέσεις και φορολογική συμμόρφωση. Η μείωση του ιδιωτικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αλλά και η μείωση των άμεσων φόρων ήταν άλλα δύο στοιχεία που ανέδειξε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

«Δώσαμε σημασία στη μεσαία τάξη», δήλωσε ακόμα, όπως και σημασία στην γεωγραφική ισορροπία και την αποκέντρωση. Ο προϋπολογισμός στηρίζεται σε γερά θεμέλια, διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν να ξοδέψουμε παραπάνω. Κατά συνέπεια, όταν η αντιπολίτευση ζητά περισσότερες παροχές, θα πρέπει να δηλώνει συγχρόνως από πού θα βρει τα επιπλέον ποσά, είτε από αύξηση φόρων είτε από μείωση δαπανών, σημείωσε εξ άλλου.

Η Ελλάδα είναι πλέον σε αξιοζήλευτη θέση στην Ευρώπη, είπε και έφερε τα παραδείγματα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικονομία τους. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας γιατί υπάρχει ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής σταθερότητας, υποστήριξε. Μια πολιτική σταθερότητα που είναι σπάνια στην Ευρώπη, προσέθεσε. Χωρίς να αρνηθεί αστοχίες, τέλος, είπε πως το ισοζύγιο είναι θετικό. Και, εν κατακλείδι, η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και ό,τι κάνει, είναι για τους σημερινούς και τους επόμενους Έλληνες.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης στο γραφείο του πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα στον τομέα της οικονομίας, πράγμα που είναι ορατό στους πολίτες, όσο και αν αποτελεί αυτό, θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Στα έξι χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, προσέθεσε, 500.000 άνθρωποι βρήκαν εργασία, χιλιάδες Έλληνες που είχαν φύγει από τη χώρα σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, τώρα επέστρεψαν. Ενώ έκανε ειδική μνεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η οποία όχι μόνο αποφέρει απτά αποτελέσματα, αλλά αλλάζει και την κουλτούρα μας. Ενώ εξήγησε, τέλος, ότι τα μέτρα της ΔΕΘ απευθύνονται στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, και, τέλος, στην περιφέρεια.

Στο πυκνό ακροατήριο απευθύνθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, ενώ μεταξύ των στελεχών που παρευρέθησαν, ήταν και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλεξάνδρα Σδούκου. Στο χαιρετισμό του, ο Γ. Σμυρλής ανέδειξε τα δύο ταυτοτικά στοιχεία του κυβερνώντος κόμματος: φιλελεύθερο και κεντροδεξιό, στοιχεία που έχει, όπως επεσήμανε, ήδη από τον ιδρυτή του, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ενώ για την τρέχουσα συγκυρία, παρατήρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε μια χώρα που ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά, σήμερα, η κυβέρνηση είναι σε θέση να υπόσχεται αλλά και να πραγματοποιεί μείωση φόρων, αύξηση κατώτατου μισθού και ανάπτυξη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς της Ευτυχίας Αδηλίνη, γραμματέως Παλαιών Στελεχών της ΝΔ και του Πάνου Σταθόπουλου, διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ.

Πηγή ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος