Κ. Τσιάρας στην ΕΡΤ: Εντός της εβδομάδας οι προτάσεις για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Τι συζητείται για τις ποινές (video)

Για το θέμα των ποινών και τον πραγματικό χρόνο έκτισης μιας ποινής μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

“Ο προβληματισμός σας είναι ένας γενικότερος προβληματισμός. Έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά γεγονότα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ένα από αυτά είναι αυτό το οποίο αναφέρατε (σ.σ. το έγκλημα στα Γλυκά Νερά) έχουν δημιουργήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά και με το ύψος των ποινών και για τον χρόνο έκτισης της ποινής. Όλη αυτή η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι και το ελληνικό Δίκαιο ακολούθησε τα μια γενικότερη φιλοσοφία που ακολουθεί τα δικαιακά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, με προφανή στόχο την κατά το δυνατόν συντομότερη αποφυλάκιση όλων αυτών που κάποια στιγμή της ζωής τους διέπραξαν ένα μεγάλο αδίκημα ή έγκλημα. Βεβαίως, πρέπει να δούμε ότι με τις διατάξεις προηγουμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, πολλοί άνθρωποι δυστυχώς επανέλαβαν την ίδια ή μεγαλύτερη ποινική πράξη. Και εκεί ακριβώς ξεκινάει το σημείο του μεγάλου προβληματισμού”.

Τι δήλωσε για το το νόμο Παρασκευόπουλου

Μιλώντας ο κ. Τσιάρας για το νόμο Παρασκευόπουλου είπε ότι έχει γίνει γι’ αυτόν πολύ μεγάλη συζήτηση.

“Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει λήξει από τον Αύγουστο 2019, υπάρχει όμως σε ισχύ ο νέος νόμος, ο οποίος έχει απορροφήσει πολλές από τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου… Είχαμε εκφράσει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις μας σχετικά με πολλά άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε πολύ σύντομα να κάνουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τον Έλληνα πολίτη. Θα σταματούσαν το να εκτίθεται η χώρα απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Συστήσαμε την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα για να δούμε τα αποτελέσματα τα οποία παράγει και να τα συνδυάσουμε και με το αίσθημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, αλλά και με κάποια αναμόρφωση που δεν θα δημιουργεί παράθυρα και υπηρετεί μια γενικότερη φιλοσοφία στο πλαίσιο του αισθήματος ασφάλειας που θα πρέπει να νιώθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Μετά από δεκαοκτώ μήνες μελέτης, η Επιτροπή πρόκειται να μας καταθέσει εντός αυτής της εβδομάδος το πόρισμά της. Θα υπάρχει μια επεξεργασία του προτεινόμενου Ποινικού Κώδικα, πριν οδηγηθούμε στην τελική νομοθέτηση”.

“Καμία πίεση στον νομοθέτη από τα γεγονότα που προκαλούν την κοινή γνώμη”

Κατηγορηματικός ότι η ανακοίνωση του πορίσματος της Επιτροπής δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” είπε: “Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση της άποψης ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πρέπει να γίνονται κάτω από την ψυχολογία της στιγμής ή κάποιων γεγονότων που προκαλούν την κοινή γνώμη. Και δεν συμβαίνει αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση ολοκληρώνεται ο χρόνος που είχαμε ορίσει προκειμένου να μελετήσουμε τα αποτελέσματα που παράγει ο ποινικός Κώδικας. Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε με βάσει τον προγραμματισμό που έχουμε εδώ και δύο χρόνια”.

“Νομικό πλαίσιο που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες”

Αναφορικά για το ποια είναι η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης όσον αφορά στην αύξηση των ποινών κάθειρξης ο κ. Τσιάρας είπε ότι “είμαστε στη μέση δύο διαφορετικών απόψεων, οι οποίες σε δεύτερο βαθμό πρέπει να συγκλίνουν. Η μια άποψη έχει ως φιλοσοφία την απομείωση των ποινών για γρήγορη επανένταξη και κοινωνικοποίηση και η άλλη άποψη που μιλάει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ισόβια και μέσα από ευεργετικές διατάξεις να είναι τελικά 16 χρόνια ο χρόνος έκτισης της ποινής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα την αμφισβητήσει κανείς.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν θα μπούμε στη λογική υπέρμετρης τιμωρίας, αλλά ούτε να αφήσουμε γεγονότα όπως αυτά της επικαιρότητας (Γλυκά Νερά, βιαστές κ.ά.) ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε στον Ποινικό μας Κώδικα. Πρόθεση μας είναι να υπάρχει αυστηροποίηση των ποινών στα ειδεχθή εγκλήματα: στα εγκλήματα που αφορούν βιασμούς, στην ανηλικότητα. Θέλουμε να επανεργοποιήσουμε το ρόλο του Συμβουλίου που αποφασίζει την αποφυλάκιση, μέσα από τη λογική που να κρίνει ακόμη και τη φύση του εγκλήματος. Προς το τέλος Αυγούστου πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την νομοθετική παρέμβαση”.

Όσον αφορά στο θέμα του σωφρονισμού ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι αυτό δεν είναι πλέον στη δικαιοσύνη του υπουργείου ευθύνης του, αλλά στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

“Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο μέσα από το οποίο όποιος αποφυλακίζεται να επανέρχεται στην κοινωνία μέσα από μια διαφορετική λογική και φιλοσοφία για τον ίδιο. Αν πρόκειται να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, όποιος και αν είναι ο χρόνος έκτισης της ποινής του αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα”, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι κατά την άποψή του ο “σωφρονισμός προϋποθέτει και την μεταμέλεια”, ενώ όσον αφορά τα εγκλήματα που γίνονται καυστικά υγρά ο υπουργός τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα εξετάζονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα. “Μια αλλαγή συμπαρασύρει και δεκάδες άλλες σε άλλα αντίστοιχα άρθρα του Ποινικού Κώδικα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος