Κ. Τασούλας για Μωυσή Ελισάφ: «Τα Γιάννενα καλλυμένα από την ομίχλη του πένθους» – Την Κυριακή η κηδεία

Μια βαθειά φιλία ένωνε τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με τον συντοπίτη του Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. «Σήμερα τα Γιάννενα ξύπνησαν καλυμμένα από μια μελαγχολική ομίχλη άλλης φύσεως, από τη συνηθισμένη ομίχλη που μας περιβάλλει τον τελευταίο καιρό. Είναι η ομίχλη της θλίψης και του πένθους για την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου, ενός βαθύτατα πολιτισμένου ανθρώπου, του Δημάρχου Ιωαννιτών, του Μωυσή Ελισάφ, καθηγητού της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή και Δημάρχου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την εντολή που πήρε το 2019 από τον λαό των Ιωαννίνων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Ο κ. Τασούλας συγκινημένος σκιαγραφεί το προφίλ του εκλιπόντος δημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά

«Ήταν ένας πλήρης άνθρωπος, μορφωμένος, καταπολέμησε με έναν τρόπο πολύ διδακτικό τη μισαλλοδοξία και την εμπάθεια. Υπήρξε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων, μία από τις παλαιότερες, αν όχι η παλαιότερη στον Ελληνισμό, η οποία δεινά χτυπήθηκε από τον ναζισμό. Επεβίωσαν ωστόσο στοιχεία της και 75 χρόνια μετά την τραγωδία τους, ένας εξ αυτών, ένας απόγονος αυτών που μαρτύρησαν, έγινε δήμαρχος Ιωαννίνων για να προσπαθήσει και να πετύχει τελικά να πείσει πάρα πολλούς από εμάς, από τους ακροατές του, από τους ανθρώπους που τον σεβόντουσαν – και ήταν πάρα πολλοί αυτοί – ότι η μισαλλοδοξία και η εμπάθεια με οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στο δημόσιο βίο.

Ως βουλευτής Ιωαννίνων, ως ένας από τους τυχερούς που τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του, διατυπώνω προς τους οικείους του εδώ σήμερα στα Γιάννενα, αυτό το μελαγχολικό πρωινό έξω από το Δημαρχείο της πόλεως, τα θερμά μου συλλυπητήρια και τον ευγνωμονώ γιατί το αποτύπωμα που άφησε αυτός ο βαθύτατα πολιτισμένος και μορφωμένος άνθρωπος δεν θα μας εγκαταλείψει, όπως μας εγκατέλειψε η δική του βιολογική ύπαρξη.


Ήταν βαθύτατα καλλιεργημένος άνθρωπος και αυτό το έβλεπες ακόμη και σε εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν, ας πούμε, με τη διεκδίκηση πιστώσεων για το Δήμο Ιωαννιτών. Η διεκδίκηση πιστώσεων θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι είναι μια πεζή διαδικασία, ότι μετράει σε αυτό το θέμα η ένταση, το παράπονο, η γκρίνια. Εντούτοις, ο πολιτισμένος και ο τεκμηριωμένος τρόπος με τον οποίον διεκδικούσε και κέρδιζε θέματα υπέρ του Δήμου Ιωαννιτών, ήταν μια άλλη προσέγγιση της δημόσιας παρεμβάσεως, ασυνήθιστη απ αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν τόσο τεκμηριωμένος αλλά και τόσο πολιτισμένος στη διεκδίκηση που ήταν σχεδόν αδύνατον να του αρνηθείς κάτι. Αυτό τελικώς απέβαινε προς όφελος της πόλεως και προς όφελος των στόχων τους οποίους έθετε»

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής

«Η προσωπικότητά του ακτινοβολούσε τόσο έντονα ώστε Θα ήθελα να σας πω ότι όταν εξελέγη δήμαρχος, ακόμη και οι New York Times για το νέο Δήμαρχο Ιωαννιτών, για την προσωπικότητα, για το ότι ήταν ο πρώτος εβραϊκού θρησκεύματος δήμαρχος, ποτέ στην Ελλάδα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος