Κ. Σταμπολής στο Πρώτο: Σε χρεώσεις των δήμων οφείλεται το 40% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος (audio)

Γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά το ρεύμα τελικά στην χώρα μας, ανέλυσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Σταμπολής.

Αρχικά υπάρχει η συγκυρία αυτή την στιγμή κατά την οποία, αφενός έχουν ανέβει οι τιμές φυσικού αερίου, αφετέρου έχουν ανατιμηθεί πολύ οι τιμές που πληρώνουμε για τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

Όσο αφορά τα τέλη τα οποία επιβαρύνουν τον ηλεκτρισμό, λίγο πολύ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοιες επιβαρύνσεις με την Ελλάδα. Ο κ. Σταμπολής εξηγεί ότι το σύστημα με το οποίο δουλεύει σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει άρδην, σε σχέση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Γιατί από 1η Νοεμβρίου 2020 άρχισε και στην Ελλάδα να λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Οι τιμές δεν ορίζονται μονοπωλιακά από τον έναν και μοναδικό πάροχο, που ήταν η ΔΕΗ η οποία πράγματι, ανάλογα με το πώς λειτουργούσε το σύστημά της μπορούσε να ανεβάζει και να κατεβάζει τις τιμές και ουδέποτε τις ανέβαζε ξαφνικά, ήταν πάντα κάτι αναμενόμενο.

Σήμερα έχουμε πολλούς παραγωγούς που κάθε μέρα δίνουν προσφορές στην τιμή που προσδιορίζουν ότι μπορούν να τις παρέχουν. Εκεί μπαίνει και ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος πηγαίνει στην πιο φθηνή τιμή και έτσι καθορίζονται οι τιμές την επόμενη ημέρα. «Αυτά όσο αφορά την χονδρεμπορική, η οποία διαμορφώνει το περιβάλλον και όταν είναι για μεγάλο διάστημα σε ένα επίπεδο χ, αυτό αντανακλάται στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Ο ΑΔΜΗΕ που έχει την μεταφορά θα χρεώσει, ο ΔΕΔΔΗΕ που έχει την διανομή θα χρεώσει και αυτός και το ΕΤΜΕΑΡ είναι το πόσο δίνουμε για να υποστηρίξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες είναι επιδοτούμενες. Αυτό όμως που δεν έχουν οι άλλες χώρες και έχουμε εμείς, είναι οι χρεώσεις των δήμων και έτσι εμφανίζεται ένας τεράστιος λογαριασμός που δεν είναι όλος ηλεκτρική ενέργεια. Το 40% των χρεώσεων είναι των δήμων. Αν το βγάλουμε αυτό θα δούμε ποια είναι η πραγματική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Θα πρέπει κάποια στιγμή η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που έχουμε να τελειώσει αυτή την υπόθεση, η οποία είναι εις βάρος του καταναλωτή γιατί πραγματικά παίρνει έναν λογαριασμό και δεν ξέρει τι πληρώνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπόλης.

Πότε ενδεχομένως να δούμε πιο φθηνή την ηλεκτρική ενέργεια; Ο κ. Σταμπόλης απαντά, «μετά από 10-15 χρόνια που θα έχει προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση, το κόστος της οποίας είναι υψηλότατο, όταν θα έχουν αυξηθεί οι μηχανισμοί αποθήκευσης ενέργειας, τότε θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και θα εξαλειφθεί εντελώς η παραγωγή από άνθρακα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος