Κ. Σπυράκος στο Πρώτο: Θα πρέπει να σκεπαστούν άμεσα τα κτίσματα που δεν έχουν στέγη-Οι βροχές θα φέρουν τρομακτική φθορά (audio)

Οι πέτρινες κατασκευές είναι παρεξηγημένες, σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., Δ/ντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Σπυράκος, προσθέτοντας ότι μια καλοδομημένη κατασκευή από τοιχοποιία συμπεριφέρεται το ίδιο καλά όσο και μία από οπλισμένο σκυρόδεμα. «Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα σπίτια, στο Αρκαλοχώρι ήταν εγκαταλελειμμένα, κάποια δεν είχαν στέγη και είχε μπει νερό», με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί διάβρωση τα κτίσματα.

«Οι συγκεκριμένες κατασκευές θα πρέπει να σκεπαστούν έστω και πρόχειρα από κάποιο νάυλον, ή άλλο υλικό, γιατί θα έχουμε βροχές. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η φθορά τους θα είναι τρομακτικά μεγάλη. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα».

Θα πρέπει να ελεγχθούν τα σπίτια από μηχανικούς και αφού κατηγοριοποιηθούν οι βλάβες θα αξιολογηθεί αν και κατά πόσο τα σπίτια αυτά είναι επισκευάσιμα και ακολούθως θα μπορεί να γίνει χρήση.  Μπορεί οι βλάβες αυτές να είναι επιφανειακές, πολλές φορές μια ρωγμή πάνω σε σοβά, ερμηνεύεται από κάποιον που δεν γνωρίζει, ότι είναι σοβαρή ρωγμή, ενώ μπορεί να είναι απλώς μια αποκόλληση του σοβά, διευκρίνισε ο κ. Σπυράκος.

Σε σχέση με τις βλάβες που έχουν υποστεί και νεόδμητα σπίτια, ο κ. Σπυράκος εξήγησε ότι μπορεί να είναι χτισμένα πριν το 1985 και παρότι είναι κατασκευασμένα με σκυρόδεμα, έχουν μελετηθεί με τον παλιότερο κανονισμό, δηλαδή με μια σεισμική δράση 3-4 φορές μικρότερη σε σχέση με αυτή που σχεδιάζονται οι κατασκευές μετά το 1986. Δηλαδή ένα κτήριο του 1960, 1970 και του 1985 είναι σχεδιασμένα με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές.

«Ακόμα και σήμερα όμως, όταν μελετάμε ένα εντελώς καινούριο κτήριο με σημερινό κανονισμό, που είναι ένας από τους πιο προηγμένους στον κόσμο, η μελέτη και η κατασκευή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε σε έναν πολύ ισχυρό σεισμό, να πάθει βλάβες, αλλά να είναι επιδιορθώσιμες και να προστατέψουν τους χρήστες από τραυματισμούς. Το αντίστοιχο με τα αυτοκίνητα, όπου σε ένα τρακάρισμα, προστατεύονται οι επιβάτες αλλά παθαίνει βλάβες το αυτοκίνητο που απορροφά την ενέργεια».

Ο κ. Σπυράκος, υπενθύμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η θέση του Αρκαλοχωρίου που είναι ακριβώς στο επίκεντρο, λόγος που προξένησε τόσες ζημιές στα κτίσματα. Το ευτυχές ωστόσο είναι ότι η επανάληψη στην ίδια περιοχή δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος