Κ. Σκρέκας στο Πρώτο: Θα επιδοτούμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όσο χρειαστεί (audio)

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση στην ενέργεια, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «για όσο χρειαστεί και για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Τα σενάρια που έχουμε επεξεργαστεί ενσωματώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για την εξέλιξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και στους ρύπους, στο διοξείδιο του άνθρακα. Και με βάση αυτές τις παραδοχές έχουμε αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους ώστε για όσο διαρκέσει αυτή η κρίση να μπορέσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου η οποία προσδιορίζει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, ούτε ποια θα είναι η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό έχουμε κάνει εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή έχουμε κάποιες παραδοχές ανάλογα με τις διαφορετικές τιμές που μπορεί να προκύψουν, εμείς να μπορούμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δυνατότητες του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εάν η κρίση έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι «έχουμε κάνει έναν μηχανισμό, τον οποίον προτείναμε να γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η δυστυχώς η Ευρώπη δεν δείχνει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου κεντρικού μηχανισμού απορρόφησης των εξαιρετικών ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας».

«Εμείς όμως το κάναμε πράξη στη χώρα μας με τη δυνατότητα που είχαμε. Επειδή σήμερα το να παράγεις ενέργεια από τον άνεμο ή τον ήλιο είναι 4-5 φορές φθηνότερο από το να παράγεις ενέργεια από φυσικό αέριο ή από λιγνίτη, ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ – το λεγόμενο ΕΛΑΠΕ – δημιουργεί πλεονάσματα όταν παρατηρούνται σε σταθερά υψηλές τιμές η χοντρική της ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν έχουμε υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, αυτός ο ΕΛΑΠΕ δημιουργεί υπερ-πλεονάσματα, τα οποία εμείς τα διαθέτουμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα αξιοποιούμε στοχευμένα για τα στηρίξουμε τα νοικοκυριά τις κύριες κατοικίες μέχρι 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης το μήνα και τις επιχειρήσεις. Οπότε πάντα θα έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να στηρίζουμε –όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση – και την ελληνική οικογένεια και τις ελληνικές επιχειρήσεις», ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις και τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και φορείς, που θεωρούν ότι η επιδότηση έπρεπε να είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , αντέτεινε ότι έχουν μειωθεί τα ληξιπρόθεσμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΔΕΗ, δεν παρατηρείται αύξηση ληξιπρόθεσμων ή απλήρωτων λογαριασμών από νοικοκυριά το τελευταίο διάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι απευθείας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, παρόλο που είναι αλήθεια ότι δεν καλύπτουν το σύνολο της αύξησης, δίνουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορούν με δυσκολία να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση αυτή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, υπάρχει ένα θέμα με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων, αλλά από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που κατάφερε και πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για απευθείας επιδότηση από το κράτος του λογαριασμού μιας επιχείρησης, είτε είναι μικρή, είτε μεσαία, είτε μεγάλη. «Και με αυτό τον τρόπο έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε με 65 ευρώ την ηλεκτρική μεγαβατώρα από τον Ιανουάριο για την κατανάλωση των επιχειρήσεων, χωρίς όριο κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε ως ένα βαθμό να στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις», τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας δεν οφείλεται στην Πράσινη Μετάβαση ή στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης. «Ίσα-ίσα αυτό θα μας βοηθούσε να έχουμε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αν είχαμε σήμερα το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, θα είχαμε μισή τιμή ενέργειας από ό,τι έχουμε σήμερα», πρόσθεσε, λέγοντας πως ακόμη και χωρίς τον φόρο του άνθρακα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι πολύ πιο ακριβή σε σχέση με την αντίστοιχη που παράγεται από τον ήλιο, αν συνυπολογίσουμε το κόστος επενδύσεων, λειτουργίας, προσωπικού.

«Η στρατηγική της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση, να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα είτε είναι άνθρακας είτε φυσικό αέριο που δεν παράγει η Ευρώπη και το εισάγει. Η στρατηγική της Ευρώπης είναι σωστή γιατί και το περιβάλλον προστατεύει και γίνεται απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το κάρβουνο, αξιοποιώντας τον ήλιο και το κάρβουνο που τα διαθέτουμε», δήλωσε.

«Δηλαδή το φυσικό αέριο στην Κίνα ή στις ΗΠΑ είναι ακριβό λόγω της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης; Είναι ένας μύθος και πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε. Τον επικαλούνται οι πιο λαϊκίστικες φωνές στην Ευρώπη. Ακούγονται και στην Ελλάδα αυτές οι λαϊκίστικες φωνές που είναι εντελώς ανακριβείς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη σήμερα εξαρτάται από το φυσικό αέριο και την εισαγωγή πετρελαιοειδών και έτσι όταν αυτά έχουν αυξηθεί στην παγκόσμια αγορά, αυτό ωθεί προς τα πάνω και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Τι λέει η Ευρώπη; Πρέπει γρήγορα να απεξαρτηθούμε από αυτή την εξάρτηση από τη χρήση φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων – και να πάμε σε πιο πράσινες, ανανεώσιμες και δικές μας πηγές ενέργειας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος