Κ. Σκρέκας στο Πρώτο: Είμαστε εδώ να επεκτείνουμε τις ενισχύσεις και μετά το πέρας του χρόνου (audio)

«Επειδή οι συνθήκες συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, επειδή φαίνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας δεν θα αποκλιμακωθούν γρηγορότερα από την επόμενη άνοιξη, επειδή πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, δηλαδή, ένας δριμύς χειμώνας, που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αυξητικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, γι’ αυτό είπαμε ότι θα αναθεωρούμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα την στήριξή μας προς τα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Αυτό θα γίνεται μέσα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, που η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το σύστησε πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινώσει η ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2026-2027 και το οποίο χρηματοδοτείται μέσα από έσοδα που προέρχονται από τις δημοπρασίες των ρύπων.

Άδικη χαρακτήρισε ο Υπουργός, την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα, καθώς, υπογράμμισε «η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δύο πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των νοικοκυριών. «Πολύ γρήγορα είδαμε για την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση και από την ΔΕΘ, πριν προλάβει καν να καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε, γιατί δεν είδα να υπάρχουν προτάσεις νωρίτερα από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας για στήριξη των νοικοκυριών, ανακοινώσαμε αυτές τις ενισχύσεις και εδώ είμαστε εφόσον χρειαστεί να τις επεκτείνουμε και μετά το πέρας του χρόνου. Θα μπορούσε η αξιωματική αντιπολίτευση να βοηθήσει εποικοδομητικά συνεισφέροντας με νέες ιδέες και όχι να μένουν σε μια στείρα αντιπαράθεση».

Σχετικά με την κριτική του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη πάρει τους λογαριασμούς με τις αυξήσεις στα χέρια τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων, ο κ. Σκρέκας, ξεκαθάρισε ότι «ήδη οι λογαριασμοί που εκτυπώνονται από 1η Οκτωβρίου οι εκκαθαριστικοί που θα σταλούν στους καταναλωτές, θα περιλαμβάνουν τις εκπτώσεις και για τον Σεπτέμβριο. Για όσους έχουν εκτυπωθεί εντός Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει αναδρομική ενίσχυση, στον επόμενο εκκαθαριστικό».

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας, διευκρίνισε πως στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχουν καταλάβει ότι δεν σημαίνει πως αν μειώσεις τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, θα μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν έχουν καταλάβει ότι τα χρηματιστήρια δουλεύουν διαφορετικά και έτσι θα κάναμε κάτι που δεν θα είχε αποτέλεσμα στον καταναλωτή. Εμείς ερχόμαστε και επιδοτούμε κατευθείαν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, όπως θα επιδοτήσουμε κατευθείαν με το επίδομα θέρμανσης τον λογαριασμό του φυσικού αερίου».

Η εγκατάσταση ΑΠΕ έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, επιβεβαίωσε ο Υπουργός. «Αλλάζουμε το χωροταξικό που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση,  έτσι ώστε μέσα σε 18 μήνες, να εκπονούμε ένα νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, πολύ πιο αυστηρό, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα κα να εγκατασταθούν οι ΑΠΕ που έχει ανάγκη το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να προστατέψουμε το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος