Κ. Παπαζάχος: Ομαλή η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας από το σεισμό στη Χαλκιδική

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το σεισμό των 5,4 Ρίχτερ στο Άγιον Όρος δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.  Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετασεισμοί δήλωσε ο κ. Παπαζάχος αλλά φαίνεται ότι εξελίσσονται ομαλά, πρόσθεσε.

Ο σεισμός αποδίδεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε ευνοϊκό το γεγονός ότι ο σεισμός προήλθε από δευτερεύον ρήγμα της συγκεκριμένης ζώνης, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα δούμε κάποια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ανέφερε ότι «πέντε με δέκα τέτοιοι σεισμοί συμβαίνουν τον χρόνο στην Ελλάδα. Γιατί να μας ανησυχεί αυτό; Μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5,2 και 5,7 Ρίχτερ στην Κάσο, των 5,5 Ρίχτερ στη Φλώρινα και πολλοί ακόμη».

Στο ερώτημα αν το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μειώνει τη σημασία του φαινομένου, απαντά καταφατικά και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε σε απόσταση 14 με 15 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε αντίθεση από τη Φλώρινα, για παράδειγμα, όπου ήταν ιδιαίτερα αισθητός. «Έτσι κι αλλιώς, στις ακτές της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους δεν υπάρχει πολύ πυκνοκατοικημένη δόμηση τον χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται λίγη προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα στο οποίο θα εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία και θα ήταν καλό ο κόσμος να μην κατοικεί πολύ παλιά σπίτια» κατέληξε.

 «Ανθρωπογενούς προέλευσης ο ήχος στα Μετέωρα»

Για τον ήχο που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Μετεώρων και της Πολίχνης, ο κ. Παπαζάχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο και υπογραμμίζει: «είναι ένας περιοδικός ήχος με κρότους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι σίγουρα ανθρωπογενούς προέλευσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος