Κ. Παπασταύρου στο Πρώτο για Τέμπη: Ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα- Το πρόβλημα είναι η πολιτική του κέρδους (audio)

«Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και έχει να κάνει με μια πολιτική η οποία έχει σαν κριτήριο το κέρδος. Και όσο θα υπάρχει αυτό το κριτήριο, τότε ό,τι τεχνικό μέτρο και αν συζητάμε, θα έρχεται να συγκρούεται πάνω σε αυτό το κριτήριο» δήλωσε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, αναφορικά με την ασφάλεια στην μετακίνηση με τα τρένα.

Επισήμανε ακόμα ότι ενώ γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και με την συνδρομή στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα μας, το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν 1389 σιδηροδρομικά ατυχήματα με 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 ήταν συγκρούσεις τρένων. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα όσα ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, ότι η κερδοφορία έρχεται σε αντίφαση με την ασφάλεια.

«Προχθές γράψαμε στον Ριζοσπάστη την εμπειρία από την ισπανική εταιρεία, όπου εκεί έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν τέτοια τεχνικά μέσα. Ξέρετε ποιος ήταν αυτός που έβαζε εμπόδιο στη λειτουργία τους, παρόλο που είχαν εφαρμοστεί; Η αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή. Με κριτήριο ότι δημιουργούνται καθυστερήσεις, ειδικά στο εμπορικό σιδηροδρομικό δίκτυο, άρα οι καθυστερήσεις αυτές έχουν επιπτώσεις στην κερδοφορία» υπογράμμισε ο κ. Παπασταύρου.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» ήταν σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπασταύρου η τραγωδία των Τεμπών, διότι οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν ήξερε, ούτε η κυβέρνηση βεβαίως, που είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα από σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή. Και από την εφημερίδα του Ριζοσπάστη, ο οποίος έχει κάνει μεγάλα αφιερώματα στα ζητήματα των πολλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στις σιδηροδρομικές μεταφορές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κάποιος που δεν ήξερε, όπως βέβαια δεν μπορούν να κάνουν τον ανήξερο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που και στην δική τους περίοδο είχαμε ανάλογα προβλήματα, είχαμε ατυχήματα και που υπηρέτησαν την ίδια πολιτική, δηλαδή την πολιτική της απελευθέρωσης των μεταφορών, που σημαίνει πρακτικά τη διάσπαση ανάμεσα στις ράγες και στο βαγόνι, τον πολυκατακερματισμό του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίησή του, που νομίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι αυτό που ζούμε σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ακόμα, σχετικά με τα χθεσινά συλλαλητήρια σε πόλεις της Ελλάδας, ο κ. Παπασταύρου τα χαρακτήρισε συγκλονιστικά, κάνοντας λόγο για «ένα ποτάμι οργής και αγώνα, που είναι και ο δρόμος για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και να πληρώσουν οι ένοχοι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος