Κ. Παπαδόπουλος (ΔΙΟΠΤΡΑ) στο Πρώτο: Είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις ένα καινούριο βιβλίο από τον Καζαντζάκη (audio)

«Είναι κάτι μοναδικό που μπορεί να συμβεί σε έναν εκδοτικό οίκο, ένας τόσο μεγάλος, ένας παγκόσμιος συγγραφέας, κλασικός να εμφανίζεται μπροστά σου το χειρόγραφό του, το οποίο δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο εκδότης της Διόπτρα, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας με ενθουσιασμό και συγκίνηση για το μέχρι τώρα ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Ανήφορος» που θα κυκλοφορήσει στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα που ο σπουδαίος συγγραφέας έφυγε από την ζωή.

«Είναι μια ιστορική στιγμή που βρέθηκε στο διάβα μας, είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς, νιώθουμε πολύ μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό. Οπότε θέλω να πω ότι περισσότερο από όλα μας διέπει αγωνία και ενθουσιασμός. Έχουμε κάνει πάρα πολύ δουλειά, έχουμε δουλέψει απίστευτα σκληρά όλο αυτό το διάστημα και έπρεπε να  δημιουργήσουμε μια καινούρια εικόνα για τον Καζαντζάκη, γιατί δεν είναι μόνο «Ο Ανήφορος» αλλά είναι και τα άλλα του βιβλία που θα κυκλοφορήσουμε και μιλάμε για μια συγκλονιστικά μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει και νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε έτοιμοι να την παρουσιάσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στον τόπο και τον χρόνο συγγραφής του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, ο εκδότης του βιβλίου, αναφέρει «το γράφει το 1946, έχει φύγει από την Ελλάδα, έχει ολοκληρώσει τον «Ζορμπά», πηγαίνει στην Αγγλία και το γράφει εκεί, φεύγει από την Ελλάδα και δεν επιστρέφει παρά μόνο μετά τον θάνατό του για να ταφεί εδώ». Και συνεχίζει «μόλις έχει τελειώσει ο ΒΠΠ, υπάρχει ο απόηχος της βαρβαρότητας και ο Καζαντζάκης εκεί πέρα σκιαγραφεί περισσότερο την μεταπολεμική Ελλάδα και την μεταπολεμική Αγγλία. Σκέφτεται πώς ο άνθρωπος βγαίνοντας από τον πόλεμο, έχει χάσει τις σταθερές του και αναρωτιέται πώς μπορεί να σωθεί. Και άλλοι μεγάλοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με το θέμα την ίδια περίοδο, για παράδειγμα ο Καμύ με την «Πανούκλα». Ο Καζαντζάκης όμως τολμά να θίξει αρκετά άμεσα τα σημαίνοντα θέματα του πολέμου, όπως η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η ατομική βόμβα, ενώ συγχρόνως βάζει σε πρώτο πλάνο την αντίθεση των συμπατριωτών του στην Κρήτη ενάντια στις θηριωδίες που υπέστησαν. Είναι ένα υπέροχο λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις ένα καινούριο βιβλίο από τον Καζαντζάκη» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μιλώντας για εκείνη την περίοδο, ο εκδότης της Διόπτρα, αναφέρει ότι «ο Καζαντζάκης ωριμάζει συνεχώς συγγραφικά και προχωράει σε αυτό τον δρόμο, ανακαλύπτει περισσότερο τον εαυτό του, ανακαλύπτει περισσότερο τις προσωπικές του ερωτήσεις. Γιατί ο Καζαντζάκης ήταν μόνιμα με μια εσωτερική ερώτηση, ήταν συνεχώς με τα δίπολα Θεός-Πνεύμα, Ζωή-Θάνατος και εδώ αρχίζει να ανακαλύπτει ένα άλλο του κομμάτι, το οποίο θα εξελίξει αργότερα στα επόμενα μυθιστορήματά του. Ο Καζαντζάκης δεν γράφει τυχαία μυθιστορήματα, πίσω από κάθε γραμμή του κρύβεται μια ολόκληρη θεωρία» προσέθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος