Κ. Ονισένκο (ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο) στο Πρώτο: Τρομακτικά τα ανεπίσημα νούμερα για τους νεκρούς και τους εκτοπισμένους Ουκρανούς (audio)

Ο πόλεμος συνεχίζεται στις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας, κυρίως στην περιφέρεια του Λουχάνσκ και Ντονέτσκ με τον στρατό ξηράς και με το πυροβολικό και των δύο πλευρών να είναι περίπου τις τελευταίες μέρες στις ίδιες τοποθεσίες και να ανταλλάσσουν πυρά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην διάρκεια της εκπομπής «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Παράλληλα γίνονται βομβαρδισμοί σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας εξ αποστάσεως με την χρήση της αεροπορίας, προσέθεσε. «Είδαμε μετά από πολλές εβδομάδες διακοπής των βομβαρδισμών, να γίνονται νέοι και μέσα στο Κίεβο. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να διατηρεί δυνάμεις και σε άλλες περιοχές και να μην τις μεταφέρει στο Ντονμπάς για να ενισχύσει τα στρατεύματά του εκεί και γιατί με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η οικονομία της Ουκρανίας, καθώς οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι έχει πληγεί πολύ η χώρα σε αυτό το κομμάτι, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 50% πτώση στο ΑΕΠ» συμπλήρωσε.

Επιπλέον ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, μιλώντας για τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, σημείωσε ότι όπως κάνει κάθε βράδυ από την αρχή του πολέμου, απευθύνθηκε και εχθές στους Ουκρανούς πολίτες, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία της χώρας για την περίοδο θέρμανσης τον ερχόμενο χειμώνα. «Είπε ότι δεν θα εξάγουν φυσικό αέριο και άνθρακα αλλά αναφέρθηκε και στο κομμάτι της συνεργασίας με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ευρώπης, καθώς οι χώρες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία» ανέφερε ο Κώστας Ονισένκο.

Υπάρχουν μεγάλες απώλειες και από τις δύο εμπόλεμες χώρες, υπογράμμισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. «Υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των σιτηρών, για το οποίο σήμερα θα γίνει συνάντηση μεταξύ των Υπ. Εξ. Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς η δεύτερη έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει -με το αζημίωτο- καθώς υπάρχουν χώρες σε Ασία και Αφρική που βασίζουν την ύπαρξή τους στα σιτηρά. Έχουν πέσει αρκετά σενάρια στο τραπέζι, εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της εξαγωγής δια της χερσαίας οδού με τρένα προς την Ρουμανία, την Βουλγαρία και μετά ενδεχομένως προς την Ελλάδα και προς άλλες χώρες, ενώ προσφέρθηκε και ο μη αναγνωρισμένος διεθνώς, πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο με αντάλλαγμα, να του αρθούν κυρώσεις, να πάρει η χώρα του τον ρόλο του εξαγωγέα σιτηρών» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς αριθμούς σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών και εκτοπισμένους Ουκρανούς, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, επισήμανε ότι ο OHE μιλάει επίσημα για 5000 νεκρούς Ουκρανούς και για 7 εκατ. συνολικά εκτοπισμένους, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4 εκατ. που έχουν φύγει στο εξωτερικό. «Ανεπίσημα, τα στοιχεία είναι πολύ πιο τρομακτικά. Οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για περισσότερους από 20.000 νεκρούς μέσα στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να διασταυρωθούν αυτά τα νούμερα, ωστόσο ο ίδιος ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι τα νούμερα που έχει είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ισχύουν στην πραγματικότητα και ίσως κάποτε γίνουν γνωστά» σημείωσε τέλος ο Κώστας Ονισένκο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος