Κ. Νταλούκας στο Πρώτο: Πρέπει να αλλάξουμε το σλόγκαν ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν- Κινδυνεύουν και αυτά (audio)

«Πρέπει να αλλάξουμε το σλόγκαν ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν πιο λίγο αλλά κινδυνεύουν», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, περιέγραψε την κατάσταση στην χώρα μας, ανησυχητική, με την γνώση ότι η παραλλαγή Δέλτα κατέβηκε ηλικίες, κάτι που φάνηκε με τις εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, με κάποια από αυτά σε βαριά κατάσταση. «Ένα μεγάλο μέρος των παιδιών δεν θα υποστεί κάτι, αλλά έχουμε τον μεγάλο κίνδυνο της διασποράς στην οικογένεια και από την άλλη πλευρά ο ιός θα καταλήξει να στείλει αρκετά παιδιά στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ. Ελπίζω να μην δούμε και κάτι χειρότερο αλλά υπάρχουν και οι απώτερες επιπλοκές από την νόσο σε ποσοστό περίπου 1 παιδί στα 50, που μπορεί να παρουσιάσει αυτό το μακροχρόνιο long covid, σοβαρά συμπτώματα, που κυρίως αφορούν κόπωση, πνευματική διαύγεια, πονοκεφάλους, αρθραλγίες, μυαλγίες, τα οποία εμφανίζονται έναν μήνα μετά και από ασυμπτωματική νόσο και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 8 μήνες ή και σπανιότερα περισσότερο». Υπάρχει και το πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, που είναι πολύ πιο σοβαρό.

Θα πρέπει οι γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να φοράνε μάσκες, για αυτούς που μπορούν να το κάνουν πάνω από 2-3 ετών, για το πλύσιμο των χεριών και τις αποστάσεις, αλλά θα πρέπει να γίνεται και αερισμός της τάξης, χρησιμοποιώντας ακόμα και συσκευές με φίλτρα που απολυμαίνουν τον αέρα.

«Και εμείς οι επιστήμονες  και η κυβέρνηση, επειδή έχουν δημοσιευθεί μελέτες που έδειξαν ψυχική και σωματική βλάβη από το lockdown, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μην κλείσουν τα σχολεία και για εκπαιδευτικούς λόγους βέβαια. Όμως πιστεύω ότι αυτό είναι μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα γιατί αν δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία όλα αυτά αλλάζουν και θα αλλάξουν. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει και να κοιτάει έναν τυφώνα ο οποίος έρχεται, με δεμένα χέρια. Μπήκε ένα μέτρο για να δείξει την πρόθεση που υπάρχει, αλλά αυτό νομίζω ότι θα καταστρατηγηθεί αν η κατάσταση δεν βαίνει προς την κατεύθυνση που ελπίζουμε, ότι θα είναι ομαλή. Αν δει κανείς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ασφαλώς τα σχολεία θα αναγκαστούν να κλείσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλούκας.

Από μελέτες του εξωτερικού έχει φανεί ότι τα σελφ τεστ έχουν βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της πανδημίας με την προϋπόθεση ότι γίνονται και χρησιμοποιούνται σωστά, «άλλωστε θα λειτουργήσουν συνεπικουρικά στα υπόλοιπα μέτρα προστασίας και στον εμβολιασμό για άνω των 12, που είναι «must», υπογράμμισε ο κ. Νταλούκας.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, επεσήμανε πως τρέχουν μελέτες για την ηλικία των παιδιών από 5 ετών και πάνω αυτό το διάστημα, θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα ζητήσουν έγκριση από τους αρμόδιους και τους ρυθμιστικούς φορείς. «Μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα δοθεί η άδεια, η δόση θα είναι μικρότερη σε αυτά τα παιδιά, αυτό μένει να το δούμε».

Όσο αφορά τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε σχέση με την φύλαξη και διαχείριση των εμβολίων από τους παιδιάτρους, εξήγησε ο κ. Νταλούκας, πως το φιαλίδιο με το εμβόλιο Pfizer κρατάει 28 ημέρες στο ψυγείο κλειστό και 6 ημέρες μόλις ανοιχτεί. Ως εκ τούτου, «εμείς είπαμε ότι θα ρυθμίζουμε τα ραντεβού μας και θα ζητούμε τον αντίστοιχο αριθμό εμβολίων από τα εμβολιαστικά κέντρα και θα εμβολιάζουμε, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος