Κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Το κυρίαρχο διακύβευμα των ευρωεκλογών και η πορεία της χώρας μετά την 9η Ιουνίου

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές απηύθυνε ο πρωθυπουργός μέσω της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η ισχυρή φωνή της χώρας μας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τοξικό και ακοστολόγητο λαϊκισμό, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά των κομμάτων δεξιά της ΝΔ ότι εργαλειοποιούν την πίστη και τον πατριωτισμό. Όσον αφορά τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει κλειστός, εάν δεν συμμορφωθεί απολύτως με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναδεικνύοντας τους στόχους της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, αλλά και το δικό του όραμα για την επόμενη ημέρα της χώρας, ο πρωθυπουργός έθεσε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το κυρίαρχο διακύβευμα των ευρωεκλογών, αλλά και της πορείας μετά την 9η Ιουνίου.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης «ο στόχος που έχω θέσει είναι να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη, εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε[…] Να μη γυρίσει ποτέ η χώρα στο φάσμα μιας χρεοκοπίας[…] Θέλω μία Ελλάδα που θα πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια και θα έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες[…] Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε[…] Δε θέλω ποτέ να ξεχνούν οι Έλληνες, επειδή λέμε τώρα ότι είμαστε οι δεύτεροι φτωχότεροι κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, μα γίναμε οι δεύτεροι φτωχότεροι επειδή χρεοκοπήσαμε, δεν γίναμε επί Νέα Δημοκρατίας[…] Είχαμε τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου μεταπολεμικά και αυτό έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στο λαϊκισμό. Και ένας από τους λόγους που δίνω πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη είναι γιατί δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός. Διότι όλα αυτά τα οποία ακούμε από την αντιπολίτευση, είτε από τη δήθεν πατριωτική γιαλατζί αντιπολίτευση στα δεξιά μας είτε από την αντιπολίτευση στα αριστερά μας, είναι όλα ένα déjà vu αυτών τα οποία ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Γι’ αυτό και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. Ο λαϊκισμός, και ειδικά αυτός ο τοξικός λαϊκισμός, ο ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των προσωπικών επιθέσεων, δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας ως τετραετία των μεγάλων αλμάτων. « Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη, δεν κάθομαι πίσω, θα έλεγα, να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για εμένα αυτό το 41%, το οποίο πήραμε. Και βεβαίως, πιέζω και εγώ τους Υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή μονίμως να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα[…] Γι’ αυτό και μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας[…] κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μια μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών, χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος».

Νέο προσκλητήριο προς τους πολίτες για μαζική συμμετοχή στην ευρωκάλπη. «Βλέπω συσπείρωση των οπαδών μας και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μία εθνική κάλπη παραμένει μία εθνική κάλπη, και τι δεν θέλω; Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Γι’ αυτό και έβαλα και έναν σαφή στόχο, τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, το αντίστοιχο εκλογικό ποσοστό που πετύχαμε το 2019[…] πιστεύω ότι μπορούμε να το πιάσουμε, ενδεχομένως και να το ξεπεράσουμε[…] μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την επιστολική ψήφο[…] αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπάμε στη Βουλή για τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να επεκτείνουμε την επιστολική στις εθνικές εκλογές του 2027, για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας. Φαντάζομαι ότι τότε τα κόμματα θα αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια, θα αντιληφθούν τη σημασία της επιστολικής ψήφου και θα μας στηρίξουν ώστε το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο και στις εθνικές εκλογές του 2027».

Η οικονομία στην πρώτη γραμμή

Ευθείες βολές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε « Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πρόταση για μειώσεις φόρων παντού και επειδή κατέθεσε πρόταση νόμου θα πάει στο γενικό λογιστήριο και θα κοστολογήσει για να δούμε πόσο κοστίζουν αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα το πω με απλά λόγια λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία».

Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας προ των ευθυνών τους τις Βρυξέλλες: «πολλές πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια[…] Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και απέστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προτάξει αυτό το ζήτημα[…] Εγώ θέτω το ζήτημα και ζητώ περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες για πολυεθνικές εταιρείες που μπορεί να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή αγορά, να μην έχει τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, παραδείγματος χάρη, και μια πολυεθνική να πουλάει πιο ακριβά[…] Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, γιατί αυτό τροφοδοτεί σε έναν βαθμό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό».

Μήνυμα προειδοποίησης από τον πρωθυπουργό στη νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σχετικά « να αλλάξει από τώρα την γραμμή της, να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στο βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία[…] Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη Συμφωνία. Τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δική μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση[…] θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας «φόρτωσε» αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά της, και να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ».

Αναδεικνύοντας τη στρατηγική που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να απευθύνεται τόσο προς το παραδοσιακό κοινό της, όσο και σε δεξαμενές πέραν των κομματικών της τειχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε εναντίον των παρατάξεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι « η Νέα Δημοκρατία κατάφερε στις εκλογές του 2023 να κάνει μία μεγάλη σύνθεση: και να καλύψει παραδοσιακούς ψηφοφόρους με ενδεχομένως, θα έλεγα, πιο πατριωτικές ευαισθησίες. Γιατί το έκανε αυτό; Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, φύλαξε τα σύνορα, διαχειρίστηκε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις με επάρκεια, ενίσχυσε το κύρος της χώρας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε και μία φιλελεύθερη οικονομικά πολιτική αλλά και φιλελεύθερη κοινωνικά πολιτική. Και δεν το κρύβουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη η οποία θέλει να εκφράσει σήμερα τους ψηφοφόρους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Αλλά αυτό δεν έρχεται κατ’ ανάγκη σε καμία σύγκρουση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μας στηρίζουν[…] Είχαμε πολλά κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τρία συγκεκριμένα τον αριθμό. Το ένα δεν υπάρχει πια ουσιαστικά. Το δεύτερο -αναφέρομαι στη Νίκη- νομίζω ότι αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης την οποία έκανε. Για το μεν τρίτο, για την «Ελληνική Λύση» δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μία κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φθηνό λαϊκισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Όπως το ψηφιακό φροντιστήριο και οι αλλαγές στην Υγεία. «Δίνουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις», επεσήμανε και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός panic button για εφήβους, που θα έχει στόχο την καταπολέμηση του εκφοβισμού.

Δημήτρης Γκάτσιος

Σχετικό Άρθρο: ΣΥΡΙΖΑ: Fake news και στοχοποίηση με ψέματα η συν/ξη Μητσοτάκη – «5 χρόνια δεν προλάβαμε, αλλά ΘΑ κάνουμε»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος