Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον επίτροπο Στυλιανίδη:Έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης(video)

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη και τον υπουργό εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν μεταβεί στην Εύβοια.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη  τονίζοντας: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU». Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα στηρίξει την ενίσχυση του μηχανισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε χώρα με μέσα αεροπυρόσβεσης.

Την ικανοποίησή του για τα επίπεδα συντονισμού στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης. Είναι σημαντικό, τόνισε, πως αποφεύχθηκε απώλεια ανθρώπινης ζωής καθώς και ότι έγινε εφικτή η ενεργοποίηση του προγράμματος rescEU με την αποστολή των αεροσκαφών από χώρες της ΕΕ.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από την πλευρά τουσημείωσε ότι χθες δόθηκε μια πολύ σκληρή μάχη, όμως χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής και της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τη βοήθεια των πολιτών αντιμετωπίστηκε η κατάσταση, χωρίς ανθρώπινες απώλειες και χωρίς να καταστραφούν σπίτια.

Νωρίτερα ο κ. Στυλιανίδης είχε βρεθεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, όπου ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

“θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στους πραγματικούς ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης. Τόνισε ωστόσο, ότι “αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που σημειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής”.

“Καταφέραμε να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων, σώσαμε τις περιουσίες τους”, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι “η αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αποδείχθηκε έμπρακτα με την εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, rescEU”. “Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδου, Μαρίνα Παπαδάκη, Άντζελα Ζούγρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος