K. Μητσοτάκης: Ν/σ ριζική τομή στην εκπαίδευση – Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

«Η Εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο, αλλά να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημά ονομαστική ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή. Πρόκειται για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση αλλά και με παράλληλους στόχους. Γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής να μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα τις δημόσιες, ενώ από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, η νέα γενιά οπλίζεται τώρα με νέες δυνατότητες ατομικής ανόδου, την ίδια ώρα που η πατρίδα μας κερδίζει έναν ακόμα μοχλό συλλογική πρόοδο.Είναι άλλωστε μία ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

«Θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»

Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε «πριν από ακριβώς δεκαεπτά χρόνια έλεγα τότε ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο το οποίο μόνο σε αναβάθμιση τελικά δεν οδήγησε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα λόγια αυτά τα επαναλαμβάνω ατόφια και σήμερα, με τη βεβαιότητα ότι ύστερα από 17 χρόνια θα γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα. Όπως είπα και όπως σταθερά ισχυριζόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου
το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο να το πούμε, να το ακούσετε εσείς, που εκφράζεται με πύρινους λόγους στην αντίδρασή σας, στο νομοσχέδιο αναφέρεται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου, προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω του σχήματος των συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές τα οποία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο».

Ακόμα ανέφερε: «δεν είναι μόνο οι φοιτητές αυτοί οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι και καθηγητές, πολλοί κάτοχοι διδακτορικών πτυχίων, οι οποίοι διδάσκουν στο εξωτερικό και τους οποίους θέλουμε με κάποιο τρόπο να μπορούμε να τους επαναπατρίσουμε. Και όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους, καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες. Αλλά και κάτι ακόμα για το ελληνικό πανεπιστήμιο:
θα έχει τώρα τη δυνατότητα να φιλοξενεί και ξένους φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα, αλλά θα μαθαίνουν ταυτόχρονα και την ελληνική γλώσσα, αλλά και φοιτητές τρίτων χωρών που θα μπορούν να πραγματοποιούν και εδώ μέρος των σπουδών τους σε ξενόγλωσσα τμήματα με διαδικασίες, προφανώς σεβόμενοι απόλυτα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων που θα καθορίζει το Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε ιδρύματος.

»Προχωράμε ωστόσο και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων. Αναφέρομαι σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διευρύνει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στον τόπο μας. Εξάλλου, με βάση την ποιότητα θα ορίζεται πια το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 70% θα προσδιορίζεται από το μέγεθός τους, από τη γεωγραφική διασπορά των σχολών και ασφαλώς και από τον αριθμό των φοιτητών. Και σε ένα άλλο πεδίο, το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης αλλά και προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού. Επιταχύνει επίσης τον πολύ σημαντικό ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων μας. Και κάτι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής αλλά πρωτίστως της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων μας με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών. Και ανοίγει έτσι ο δρόμος να αξιοποιηθούν σημαντικοί ανεκμετάλλευτοι πόροι προς όφελος της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημίων.

«Δυο εμβληματικές αποφάσεις που στηρίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο»

»Τέλος, δύο ακόμα εμβληματικές αποφάσεις σφραγίζουν αυτήν τη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρώτον, η ανάδειξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό. Κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 και πλέον τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, κάτι που είμαι σίγουρος ότι ικανοποιεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς από ότι γνωρίζω εκεί έχει φοιτήσει, αλλά και τις νέες σχολές θα μπορέσει να θέσει υπό την ομπρέλα του το Δημοκρίτειο που ιδρύονται σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, σε Κομοτηνή, σε Διδυμότειχο. Παίρνει λοιπόν τη θέση που του αξίζει το Δημοκρίτειο και λόγω της στρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Δεύτερη επιλογή ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή του ένας θεσμός ο οποίος πλέον αυτονομείται αποκτώντας το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης».

«Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί»

«Όλες αυτές οι αλλαγές θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα Πανεπιστήμιά μας να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους με βάση τις συνθήκες της εποχής, να αποκτήσουν ακόμα περισσότερη αυτονομία. Αυτό ήταν πάντα ένας κεντρικός στόχος της πολιτικής μας πώς θα αποκόψουμε τα πανεπιστήμια από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με το Υπουργείο Παιδείας, πώς θα ανοιχθούν δημιουργικά σε πιο πολλούς υποψήφιους φοιτητές, πώς θα συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά, ώστε τα πτυχία τα οποία θα προσφέρουν να έχουν ένα πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, πως θα μπορέσουν να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και πάλι πώς θα συνδέσουν αυτή την έρευνα με την ίδια την αγορά και με την καινοτομία και με το πολύ δυναμικό σύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο κάνει πολύ έντονη την παρουσία του σήμερα στον κόσμο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δρομολογούνται και οι οποίες, να το τονίσω κι αυτό, έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Κατάφαση σε μία ανάγκη των καιρών»

«Έρχομαι έτσι στη μεγάλη καινοτομία αυτής της μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλη από την κατάφαση σε μία ανάγκη των καιρών. Τη δυνατότητα δηλαδή ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Προφανής επιδίωξη να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων, να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους αλλού εκτός της πατρίδας μας, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να το κάνουν εδώ εντός της Ελλάδος και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας.
Εκπαιδευτικοί οργανισμοί που με την τεχνογνωσία τους θα βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης.Ας σταματήσουμε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Σήμερα περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Είναι μια βασική πηγή του brain drain και των αρνητικών συνεπειών του.
Και ακριβώς αυτό το κενό φιλοδοξούμε εν μέρει να καλύψουμε, επιτρέποντας στους νέους μας να φοιτούν σε αξιόπιστα διεθνή πανεπιστήμια, χωρίς να αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή πολιορκείται από μύθους κι έδωσε διευκρινίσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι προδιαγραφές που βάζουμε ίσως είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Εξήγησε ότι και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής ενώ, όπως είπε, και τα πανεπιστήμια θα έχουν τα δικά τους κριτήρια. Μάλιστα έκανε λόγο για αντίφαση αναφερόμενος σε εκείνους που θυμήθηκαν τις ικανότητες των υποψηφίων ενώ καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

«Κ.Φάμελλε έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο»

Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο είπε ότι έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, σε ενα πανεπιστήμιο σπουδαίο, Αμερικανικό, με υποτροφία την οποία του την έδωσε το πανεπιστήμιο ακριβώς επειδή δεν μοιράζει μερίσματα κι έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «κύριε Φάμελλε, έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικάνικο, με υποτροφία. Κι αυτή την υποτροφία το Πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να τη δώσει, ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικάνικο, δεν μοιράζει μερίσματα κι έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες. Αυτό είναι το μοντέλο των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αυτό σπούδασε ο κύριος Κασσελάκης. Ο κύριος Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε “όχι να μη γίνει αυτό” σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια! Καλά να τα λέει ο κύριος Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ Κασσελάκης. Νισάφι πια. Αρκετά! […] Φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις είχε, αλλά με το που βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει ο άνθρωπος προσαρμόστηκε. Δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς».

Κ. Μητσοτάκης σε Ν. Ανδρουλάκη: Η στάση σας είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι σταδιακά η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία και είστε ο αρνητικός πρωταγωνιστής όλης αυτής της ιστορίας.

«Η στάση σας είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός. Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημά ονομαστική ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα που αφορούν το Δημόσιο Πανεπιστημίο. Για να πάμε να μετρηθούμε τελικά, για να δούμε πόσα από αυτά θα ψηφίσετε κ. Ανδρουλάκη, για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Ευαγ. Βενιζέλου ο οποίος υποστήριξε τη συνταγματικότητα αλλά και την ανάγκη να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία. Είπε ότι το 55% των ψηφοφόρων του κόμματος φαίνεται να στηρίζουν τη μεταρρύθμιση, ότι ήταν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ η στήριξη της σχετικής διάταξης και ότι ξαφνικά για λόγους ακατανόητους το κόμμα άλλαξε γνώμη, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έκανε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξει στη διάταξη όλους τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσει η συζήτηση. «Πώς θα δικαιολογήσετε αυτή την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας;», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι’ αυτόν δουλεύει ο χρόνος ανάποδα, γιατί το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, το 2007 στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος υπό την πίεση διαφόρων φωνών έκανε πίσω και τώρα διαφωνεί και με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

«Κρίμα ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση»

Σε άλλο σημείο τόνισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα προβάλλουν ένα άλλο πρότυπο, ένα θετικό παράδειγμα. «Με καθαρά και μοντέρνα κτήρια, με εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων, όπου επιτέλους κατάληψη θα κάνουν μόνο η γνώση, η ελευθερία και ο πολιτισμός. Αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που οικοδομήσατετην κομματική σας ταυτότητα πάνω στις αδυναμίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές τσιφλίκια σας» είπε.

«Αυτή η αντίστιξη δυο εικόνων θα κάνει και τους φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων να απαιτήσουν ανάλογες συνθήκες. Και τότε ο κόσμος κάποιων απλά θα καταρρεύσει μαζί με τη βία, μαζί με τα ρόπαλα, μαζί με τις μολότοφ τους, και για να χρησιμοποιήσω κι έναν αγαπημένο στίχο των μπαχαλάκηδων “έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι θα γίνει”».

«Κρίμα ότι χάνεται μια ευκαιρία για μια διακομματική συναίνεση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κι έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όριά της για να γίνει πολιτική επιλογή και εθνική επιταγή. Μίλησε ακόμα για ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χρόνο. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει άλλο δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων[…] Η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία της μεταπολίτευσης[…] Η αναθεώρηση του αρ. 16 θα δρομολογηθεί στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος