Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Καταλήξαμε σε ικανοποιητικό κοινό τόπο – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν σε σχέση με Χαμάς

Καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Από τη μία αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων και ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και από την άλλη εκφράζει την έντονη ανησυχία, η απόφασή μας, για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα» είπε. Η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις, είπε ο πρωθυπουργός, «στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Υπάρχει ευρεία ανησυχία για επέκταση της κρίσης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι επανέρχεται πια στη δημόσια συζήτηση «το θέμα της τελικής πολιτικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος που δεν μπορεί να είναι άλλη από μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία των δυο κρατών».

«Αν νομίζω κάτι φάνηκε τελείως ξεκάθαρα μετά από την τραγική εισβολή της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ είναι ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας. Θα χρειαστεί μια πολιτική λύση. Και η μόνη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά, ο καθένας στο δικό του κράτος» ανέφερε.

Είμαι κατηγορηματικός ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα σε σχέση με τη Χαμάς, τόνισε. Το ότι διαφωνούμε δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει, σημείωσε ακόμα, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή. Και πιστεύω ότι αν δει κανείς τις θηριωδίες οι οποίες διεπράχθησαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξει οποιοσδήποτε σε ένα αντίθετο συμπέρασμα. Θα έλεγα λοιπόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς. Από εκεί και πέρα όμως, το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».

Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Καταλήξαμε σε ικανοποιητικό κοινό τόπο – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν σε σχέση με Χαμάς
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τι είπε για αναθεώρηση πολυετούς προϋπολογισμού ΕΕ

«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, του προϋπολογισμού δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, διότι αφενός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει και σωστά κατά την άποψή μου, μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους. Έρχεται και λέει η Ευρώπη ότι εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαντληθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το Step, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

»Προφανώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Εγώ κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση: η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, χώρα πρώτης υποδοχής, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν πολλούς μετανάστες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων, η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας. Αλλά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους, επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν. Θεωρώ λοιπόν ότι πριν το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένο μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει βρεθεί μια λύση στα προβλήματα αυτά. Και νομίζω ότι υπάρχει και μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι όταν πρέπει να προτεραιοποίησουμε τις άμεσες παρεμβάσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Έρχεται νέο πλαίσιο στήριξης για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια

«Η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει μέσα από την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών μας για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο με φυσικό αέριο, θα μπορούν να καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση, ανάλογα πάντα με το πού βρίσκονται και το πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν. Μια σημαντική πρόοδος η οποία έχει επιτελεστεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, είναι ακριβώς αυτή η μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στήριξη, ανάλογα με το πού κάνει περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Όμως έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε αυτήν τη στήριξη και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη. Γι’ αυτό από τις αρχές της επόμενης βδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια. Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που καθώς φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές, οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για τις ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών.

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στην Κίνα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «Είναι μια σύντομη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό. Θα βρεθώ λοιπόν στο Πεκίνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την επόμενη Παρασκευή για συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό. Δεν είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία επισκέπτεται την Κίνα, αλλά ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες. Θα φροντίσω όμως να την κάνω πιο σύντομη ακριβώς επειδή δεν θέλω να λείψω από την Ελλάδα για περισσότερες μέρες από όσες είναι απαραίτητο».

«Η Ελλάδα σήμερα έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία »

Στην ερώτηση της ΕΡΤ για το αν συζητήθηκε η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας σημείωσε «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και ο Πρόεδρος του Εurogroup, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράστηκαν στο Euro Summit , στη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ, με πολύ κολακευτικά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι μία αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί από το μαύρο πρόβατο σε μια χώρα που σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Και βέβαια αυτό έχει να κάνει και με την επισημοποίηση αυτής της προόδου, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτά είναι μια μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και νομίζω ότι είναι λάθος όσοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία, καθώς η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί, το οριστικό τέλος ενός κύκλου που κράτησε πάρα πολλά χρόνια για τη χώρα μας. Μας πήγε πολύ πίσω. Είχε τεράστιο τίμημα ως προς την απώλεια του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης. Άντεξε όμως έδειξε ότι είναι μια χώρα ανθεκτική και σήμερα έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, εμείς έχουμε ήδη υποβάλει τις προτάσεις μας στη συζήτηση, η οποία γίνεται στο Eurogroup. Η Ελλάδα ούτως ή άλλως σήμερα έχει από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Άρα είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τη δική μας εθνική ιδιοκτησία για την ταχύτητα με την οποία θα μειώσουμε το χρέος μας από εδώ και στο εξής.

Κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Καταλήξαμε σε ικανοποιητικό κοινό τόπο – Εκτός κλίματος ο Ερντογάν σε σχέση με Χαμάς
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

»Προφανώς αυτή η ταχύτητα θα συνδέεται και με μεταρρυθμίσεις τις οποίες ήδη έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Δεν μας ζητάει η Ευρώπη κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία ήδη εμείς θέλουμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Θυμίζω ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές μεταρρυθμίσεις ως προαπαιτούμενα, αλλά είναι μεταρρυθμίσεις, το τονίζω, που δεν μας επιβλήθηκαν από κάποιους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Εμείς τις εισηγηθήκαμε, εμείς τις υπερασπιζόμαστε και τις υλοποιούμε επειδή πολύ απλά θεωρούμε ότι είναι σωστές. Από κει και πέρα να επαναλάβω τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος όπως τις κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μια επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα. Βλέπω ότι ανακτά μεγάλη δυναμική και από άλλα κράτη μέλη και ελπίζω τελικά ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος