Κ. Μητσοτάκης για αγρότες: Υπέρ της παύσης στο καθεστώς αγρανάπαυσης – Τι δήλωσε για την Ουκρανία

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και την οικονομική ενίσχυση της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι 27 χώρες θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δόσεις λύσεις σε αυτό το σημαντικό πρόβλήμα που αντιμετωπίζουμε. Να μπορέσουμε να αποδεσμεύουμε πορους στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου προκειμενου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία δίνει ένα υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μια λύση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ώστε να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημείωσε ότι έτσι θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια ώστε οι αγρότες να έχουν πρόσθετο εισόδημα. «Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωτογενή τομέα ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Aναλυτική η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Το σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο: διότι στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Δεκεμβρίου, μία χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία, η οποία να δώσει λύση σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση, αλλά, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να βρούμε σήμερα μια λύση.

Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες, όπως έχετε αντιληφθεί, δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες: η ελληνική πολιτεία, στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια. Έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας»

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ για ΚΑΠ: Να επωφεληθούν οι αγρότες από παρεκκλίσεις για το 2024 – Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος