Κ. Λουκόπουλος στο Πρώτο: Πολύ πιθανό να αναπτυχθούν ξανά τρομοκρατικά στοιχεία στο Αφγανιστάν – Η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες (audio)

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά τα τρομοκρατικά τζιχαντιστικά στοιχεία στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο αντιστράτηγος ε.α., γεωστρατηγικός αναλυτής και εκτελεστικός διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ευρω-μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι έχουν μια πολύ καλή επικοινωνιακή ομάδα, ίσως τους βοηθούν και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Παρουσιάζονται ηπιότεροι, πραγματιστές και υπόσχονται ότι θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις, αλλά η ηγετική ομάδα τους παραμένει σχεδόν η ίδια. Ακόμη και να ήθελαν να ελέγξουν την τρομοκρατία, βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τον Τραμπ, αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά ιδεών σε πολύ μεγάλο γεωγραφικό χώρο», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «πρόσφατα απελευθερώθηκαν πάνω από 2.500 μαχητές της Αλ Κάιντα».

«Οι Ταλιμπάν θέλουν να παρουσιάσουν ένα ήπιο, πραγματιστικό πρόσωπο, για να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση και χρόνο για να οργανωθούν», εκτίμησε.

Ο κ. Λουκόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς που δείχνουν ότι «κατά κάποιο τρόπο ανοίγει η “όρεξη” ισλαμιστών και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες». Επισήμανε ότι στην Ιντλίμπ της Συρίας έχουν καταφύγει όλα τα τζιχαντιστκά στοιχεία, και διάφορες μετεξελίξεις της Αλ Κάιντα. «Μη νομίζετε ότι και το Ιράν μπορεί να διασφαλίσει απόλυτα τα δικά του σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με η συζήτηση στην Ευρώπη για τις επικείμενες προσφυγικές ροές, ο στρατηγικός αναλυτής τόνισε ότι δεν πιστεύει πως θα είναι τόσο μεγάλες, λέγοντας πως είναι πιθανόν να σταματήσουν στο Ιράν. Ωστόσο, υπογράμμισε πως εάν υπάρξουν μαζικά κύματα προσφύγων, τη μεγαλύτερη πίεση θα την αισθανθεί η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία θα τους εργαλειοποιήσει.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφασίσουν «να δώσουν στην Τουρκία έναν αναβαθμισμένο ρόλο» και το ερώτημα που έθεσε είναι με ποια ανταλλάγματα θα γίνει αυτό ,και εάν το Πακιστάν – που έχει επιρροή στους Ταλιμπάν – υποστηρίξει την Άγκυρα.

Για την «επόμενη ημέρα» στο Αφγανιστάν, ο εκτελεστικός διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ευρω-μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, υπογράμμισε ότι ««Κίνα, Ρωσία και Ιράν, καραδοκούν. Μεγάλος κερδισμένος είναι το Πακιστάν».

Για το ρόλο της Κίνας, δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει ήδη εμπλοκή σε μεταλλεία και εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων  Για τις ΗΠΑ, ο κ. Λουκόπουλος εκτίμησε ότι θα επιχειρήσει – μέσω του Πακιστάν ή με τη βοήθεια ανθρώπων που παραμένουν «δίπλα» στη νέα εξουσία – «να έχει κάποιους διαύλους επικοινωνίας και να ελέγχει ή να παρακολουθεί την ανάπτυξη των θυλάκων της ισλαμικής τρομοκρατίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος