Κ. Λαγουβάρδος στο Πρώτο: Μετά τον καύσωνα έρχεται και στην Ελλάδα η «ψυχρή λίμνη» με επικίνδυνες καταιγίδες (audio)

Το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» μετά το φονικό πέρασμά του σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, φαίνεται πως την επόμενη εβδομάδα θα επηρεάσει και τη χώρα μας, αμέσως μετά το κύμα καύσωνα που  πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τόνισε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε», με τον Στέλιο Βραδέλη.

«Η “ψυχρή λίμνη” κατεβαίνει νοτιότερα και θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως Κροατία, Σλοβενία, και κομμάτια της Ιταλίας. Ένα τμήμα, από ότι φαίνεται, θα επηρεάσει και τη χώρα μας με αστάθεια από την Κυριακή και μετά, και κυρίως τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη. Θα περάσουμε σε ένα μοτίβο καιρού όπου δεν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αστάθεια. Δηλαδή βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές την επόμενη εβδομάδα, κυρίως μεσημεριανές απογευματινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Εν μέρει θα οφείλονται σε αυτή τη γενικευμένη αστάθεια που προκαλεί αυτή η κίνηση της “ψυχρής λίμνης”», επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος».

Όπως είπε ο ίδιος, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι μετεωρολόγοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού. Σημείωσε ότι τα φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα νησιά – κατά πάσα πιθανότητα – δεν θα έχουν προβλήματα. «Θα έχουμε όμως αρκετά φαινόμενα σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Θα ξεκινήσουν κάποιες καταιγίδες την Κυριακή από τα βορειοδυτικά και πιθανότατα θα επεκταθούν σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από τη Δευτέρα και μετά. Θέλει προσοχή θα το παρακολουθήσουμε», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε, δε, ότι η Παρασκευή 16 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα του καύσωνα – ο οποίος είχε μικρότερη διάρκεια από αυτόν που είχαμε στα τέλη Ιουνίου – λέγοντας ότι από το Σάββατο 17 Ιουλίου θα αρχίσουν οι θερμοκρασίες να αποκλιμακώνονται και να πέφτουν στους 34 με 35 βαθμούς.

Αναφορικά με τη «ψυχρή λίμνη», ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε ότι δίνει έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Ο μετεωρολόγος πρόσθεσε ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν μια ακραία κατάσταση, «αλλά έχουμε τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο». Ωστόσο, όπως είπε, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πολιτική Προστασία και σε άλλες χώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος