Κ. Λαγουβάρδος στο Πρώτο: Αναμένουμε θερμοκρασίες ρεκόρ πάνω από 44-45 βαθμούς (audio)

Ο καύσωνας αυτός είναι βέβαιο ότι θα είναι ένας από τους 10 μακρύτερους καύσωνες των τελευταίων 35 ετών. «Βρισκόμαστε ήδη στην 4η ημέρα και έχουμε αρκετές ημέρες ακόμα, ενώ πιθανόν σε κάποιες περιοχές να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ, ξεπερνώντας και τους 44-45 βαθμούς κελσίου», προέβλεψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, o μετεωρολόγος, διευθυντής ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Δευτέρα θα είναι η πιο θερμή ημέρα με την Τρίτη να ακολουθεί. «Εχθές φθάσαμε μέγιστη θερμοκρασία τους 42,5 βαθμούς. Επειδή όμως όλες αυτές οι θερμές αέριες μάζες και όλες οι υπόλοιπες μετεωρολογικές συνθήκες που περνούν αυτή την ζέστη θα ενταθούν το επόμενο τριήμερο, εκτιμώ ότι θα δούμε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 40 σχεδόν σε όλη την χώρα, σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό σταθμών και σημείων που μετράμε, σε πάνω από 430 σημεία. Τονίζω ότι θα είναι ένας καύσωνας με πολύ μεγάλη διάρκεια, πολύ ισχυρός και θα δημιουργήσει προβλήματα και μεγάλη δυσφορία».

Από την Τετάρτη φαίνεται να υπάρχει μια σταδιακή μείωση, θα μείνουμε όμως σε συνθήκες καύσωνα και δεν διαφαίνεται ακόμα το πότε θα πέσουμε σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

«Ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, ήδη βλέπουμε σε σημεία και στην Αττική και αλλού, την θερμοκρασία στις 7-8 το πρωί να ανεβαίνει στους 32 -33 βαθμούς, αυτό θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο έντονο στις επόμενες ημέρες και φυσικά θα υπάρχει και μεγαλύτερη κόπωση του πληθυσμού μετά από συνεχόμενες ημέρες ζέστης, επομένως θα είναι όλο και πιο δύσκολη για όλους μας η εμμονή αυτών των θερμοκρασιών».

Τα μελτέμια με αυξομειούμενη θα κάνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες ενώ και στην ηπειρωτική χώρα σε πιο ορεινές περιοχές, τουλάχιστον, μετά το βράδυ η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς.

Στην Αττική, ωστόσο η ελάχιστη θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 30-31 βαθμούς, τουλάχιστον όμως, η σχετική υγρασία θα είναι χαμηλή.

«Όσοι μπορούν, να εργαστούν με τηλεεργασία και κατά την γνώμη μου οι εξωτερικές δουλειές θα πρέπει να απαγορευτούν για κάποιο διάστημα».

Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος. Το ίδιο είχε ξανασυμβεί το 2007 και είναι προφανώς μια ένδειξη της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε οι μισοί πιο μεγάλοι σε διάρκεια καύσωνες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Το στοιχείο που τόνισε ωστόσο, είναι πως και τον χειμώνα είχαμε ζέστη, συγκεκριμένα φέτος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ζεστοί μήνες. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι να βλέπουμε πολλούς μήνες τον χρόνο και κυρίως όλους τους καλοκαιρινούς, να είμαστε πάνω από τα κανονικά επίπεδα ακόμα και να μην έχουμε συνθήκες καύσωνα. Αυτό σημαίνει ότι παγιώνεται μία τάση υψηλών μέσων όρων που ξεπερνούν πλέον κατά 1-2 βαθμούς τις φυσιολογικές τιμές. Αυτό είναι μια ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος