Κ. Λαγουβάρδος στο Πρώτο: Πρέπει να γίνεται μια δημόσια αποτίμηση του τι συνέβη σε κάποιες πυρκαγιές – Δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος (audio)

Με τη χώρα μας να καταγράφει την πέμπτη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας σε επίπεδο μεγέθους καμένων εκτάσεων, «ένα θέμα που χρειάζεται να δούμε, είναι τι συμβαίνει και πάει κάτι κακά σε κάποιες πυρκαγιές» επισήμανε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, τονίζοντας ακόμα ότι στη χώρα μας «δεν γίνεται δημόσιος διάλογος».

«Και στη μεγάλη πυρκαγιά πέρσι του Βαρνάβα που έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι και στις πυρκαγιές φέτος στην Πάτρα ή σε άλλες μεγάλες πυρκαγιές, πρέπει να γίνεται μια δημόσια αποτίμηση του τι συνέβη, ποιες ήταν οι συνθήκες, πώς κινήθηκε η πυρκαγιά, αν έγιναν κάποια λάθη, αστοχίες. Δεν ψάχνουμε να βρούμε τον υπεύθυνο. Ψάχνουμε να καταλάβουμε πού μπορεί να μην έχουμε σχεδιάσει κάτι καλά, γιατί μας έχει προλάβει η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να τα δούμε αυτά και αυτό είναι κάτι το οποίο λείπει στη χώρα μας και θα πρέπει νομίζω άμεσα να το κοιτάξουμε και να δούμε πώς πρέπει να αναλύσουμε τις μεγάλες πυρκαγιές και να δούμε γιατί εξελίχθηκαν έτσι. Το οφείλουμε στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά και στην προετοιμασία και στη συνεργασία των επιστημονικών φορέων με τα νέα εργαλεία που διαθέτουν για την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών και για πιο αναλυτικούς χάρτες για την επικινδυνότητα των επόμενων ημερών. «Αυτό μπορεί να γίνει. Γίνεται σε έναν βαθμό, νομίζω ότι μπορεί να γίνει όμως πιο εντατικοποιημένη και αξιοποιώντας και την εμπειρία που έχουν και άλλες χώρες της Μεσογείου που έχουν το ίδιο πρόβλημα» προσέθεσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ως προς τα στοιχεία που προκύπτουν το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές στη Μεσόγειο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

«Κατ’ αρχάς να μιλήσουμε για τη χώρα μας. Είμαστε ήδη στα 454.000 στρέμματα καμένη έκταση. Είναι η 5η χειρότερη χρονιά επομένως των τελευταίων 20 ετών, με τη χειρότερη να παραμένει προφανώς και θα παραμείνει, ελπίζουμε για πάντα, το 2007 με τις τεράστιες πυρκαγιές που είχαμε στην Πελοπόννησο και στην Ηλεία, με πάνω από 2.700.000 στρέμματα. Όμως και οι φετινή χρονιά δεν είναι καλή τελικά και είμαστε ακόμα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, πιθανότατα ο αριθμός θα αυξηθεί. Ελπίζουμε όλοι να είναι μικρή η αύξηση, αν θα έχουμε μικρές πυρκαγιές, όχι κάτι άλλο μεγάλο. Ένα είναι λοιπόν αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι σε επίπεδο Ευρώπης, αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια στρέμματα καμένα, τα οποία είναι η χειρότερη επίδοση μέχρι τώρα, των τελευταίων 20 ετών. Άρα μιλάμε για πολύ μεγάλη καταστροφή και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το τρίτο αυτό που γίνεται στην Ισπανία και αυτό θέλω να το τονίσω και σαν παράδειγμα για την εγρήγορση και την επαγρύπνηση που πρέπει να έχουμε και εδώ. Η Ισπανία έχει τρεισήμισι εκατομμύρια καμένα στρέμματα, ήδη έχει τη χειρότερη επομένως αντιπυρική περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών. Άρα, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι πριν από 15 ημέρες, στις 5 Αυγούστου, είχε 500.000 στρέμματα καμένα που ήταν πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ισπανίας για τα 20 χρόνια και μέσα σε 15 ημέρες πήγε από τα 500.000 στα 3,5 εκατομμύρια.

Και αυτό σημαίνει το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει μια κατάσταση, πόσο γρήγορα μπορεί να επιδεινωθεί μία κατάσταση ακόμα και σε μια περίοδο που μπορείς να πεις ότι πάνε σχετικά καλά τα πράγματα, θέλει πάρα πολλή επαγρύπνηση. Τι φταίει για αυτό; Προφανώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε και στην Ιβηρική το τελευταίο διάστημα, οι χρονιές οι οποίες είναι πολύ ζεστές, συνδέονται με μεγάλες δασικές πυρκαγιές και επειδή έχουμε συσσώρευση πολύ θερμών ετών με συσσώρευση καυσώνων τα τελευταία χρόνια μεγάλης διάρκειας και στη χώρα μας, έχουμε και αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος