Κ. Καρτάλης στο Πρώτο : Επείγει η χώρα μας να αναθεωρήσει το χωροταξικό της σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (audio)

Σε αναζήτηση άμεσων λύσεων η ΕΕ και η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, άμεσα με την συνεχή αύξηση των τιμών στα καύσιμα και μακροπρόθεσμα για την απεξάρτηση από τη Ρωσία και την αντικατάσταση του άνθρακα από ανανεώσιμες πηγές.
Για τους τρόπους που αναζητούνται στην επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος που μοιάζει με ένα πολύ δύσκολο παζλ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Καθρέφτης” και τον Χρήστο Μιχαηλίδη ο Καθηγητής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης.

Οπως είπε, η κατάσταση είναι σημαντικά κρίσιμη καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, οι τιμές είναι ψηλά και κανείς δεν γνωρίζει αν θα επανέλθουν, πότε και σε τι επίπεδο και φυσικά υπάρχει και το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία που επηρεάζει το ζήτημα της ενέργειας στην ΕΕ και την πορεία προς την απανθρακοποίηση για να αντιμετωπιστεί και η κλιματική κρίση. Είναι ένα πολύ δύσκολο παζλ.
Η ΕΕ αντιδρά στην κρίση έστω και καθυστερημένα με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα έχουν μια αντοχή στον χρόνο αλλά δεν θα δώσουν τα μεγάλα αποτελέσματα. Αυτά που θα αποδώσουν είναι τα μεσοπρόθεσμα αλλά αυτά χρειάζονται χρόνια μπροστά μας και υπομονή στον σχεδιασμό. Το σπουδαιότερο είναι η εμπιστοσύνη στις καθαρές πηγές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά η ΕΕ λέει ότι πλέον όλες οι χώρες θα πρέπει να καταρτήσουν περιοχές που θα πρέπει να είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν υποδομές ανανεώσιμων πηγών.
Το χαρακτηριστικό που θα κρίνει αν κάθε χώρα θα τα καταφέρει είναι το να πάει προς την πράσινη μετάβαση ταχύτερα χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο εθνικό ή το κοινοτικό δίκαιο ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.
Η χώρα μας επείγει να αναθεωρήσει το χωροταξικό της σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές και πρέπει και να ανταποκριθεί στο αίτημα να ετοιμάσει περιοχές που μπορούν να φιλοξενήσουν ανανεώσιμες πηγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος