Κ. Γουλιάμος στο Πρώτο: 47 χρόνια μετά την εισβολή ακόμα ο ελληνισμός της Κύπρου κινδυνεύει (audio)

«Έχουν περάσει 47 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και ο ελληνισμός της εξακολουθεί να κινδυνεύει και η Ελλάδα να εκβιάζεται από την Τουρκία», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος.

Προσέθεσε πως απώτερος στόχος των μαξιμαλιστικών  διεκδικήσεων του Ερντογάν είναι «η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και βέβαια η σαλαμοποίηση του Κυπριακού μέσω της Αμμοχώστου».

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιάμο, η Τουρκία άνοιξε τα Βαρώσια και κλιμάκωσε τις απειλές αλλάζοντας παράλληλα και το διαπραγματευτικό πλαίσιο ενάντια στα ψηφίσματα του ίδιου του ΟΗΕ. «Δημιουργεί τετελεσμένα επί του εδάφους και ειδικότερα μέσω των Βαρωσίων ακολουθώντας την τακτική της σαλαμοποίησης και επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο ήταν απόφαση μιας ανεξάρτητης κρατικής οντότητας, γι’ αυτό έβαλε και τον κ. Τατάρ να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να πείθει την διεθνή κοινότητα σύμφωνα και με τις αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται καθότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνέρχεται σήμερα και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σχολίασε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι διπλός, εκτιμά ο κ. Γουλιάμος, από την μια να βάλει εκβιαστικά διλήμματα στους ελληνοκυπρίους, ως προς το ότι η πάροδος του χρόνου οδηγεί σε χειρότερες εξελίξεις και από την άλλη να ωθήσει την διαδικασία στο κυπριακό εκεί που είναι και το βασικό ζητούμενο της όλης προσπάθειας, δηλαδή σε συνομιλίες μεταξύ δύο ισότιμων κρατών.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται πάντα σε ρητορικό επίπεδο, χλιαρά και ανώδυνα , όπως περιγράφει ο κ. Γουλιάμος κάτι που ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει και μια ισχυρή εξάρτηση της  Ευρώπης από την Τουρκία, η οποία εξάγει 2 κρίσιμες πρώτες ύλες, για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές και τις βιομηχανίες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Γουλιάμος, εξήγησε πως «ούτως ή άλλως υπάρχει ένα είδος στρατιωτικοποίησης των ζητημάτων που θέτει πάντα ο Ερντογάν στην περιοχή, δεν βλέπω να κάνει κάτι που να χρησιμοποιεί τον στρατό, απλά χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα, επιθετικά για να μπορέσει να κερδίσει στην διπλωματία, στις διαπραγματεύσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος