Κ. Γαβρόγλου στο Πρώτο: Δεν μπορεί η Υπ. Παιδείας να είναι ουδέτερη στην ανακοίνωσή της για την Σταυρούπολη (audio)

«Πρέπει εδώ να πούμε όλοι μαζί ότι αυτό είναι εκτός ορίων δημοκρατίας. Δεν μπορεί επί δύο μέρες η αστυνομία να το κοιτάει αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί η Υπ. Παιδείας να έχει ίσες αποστάσεις», σημείωσε αναφερόμενος στα επεισόδια στην Σταυρούπολη, ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μίλησε, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Και συνέχισε λέγοντας, «αν δείτε την ανακοίνωσή της, καταλαβαίνω ότι ένας Υπ. Παιδείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, από την άλλη όμως όταν έχουμε μια εγκληματική οργάνωση όπως και η δικαιοσύνη απεφάνθη, όταν βγαίνει λοιπόν η Χρυσή Αυγή και δίνει συγχαρητήρια στον κόσμο, τότε υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος».

Ο κ. Γαβρόβλου, επεσήμανε πως η Υπ. Παιδείας έπρεπε να κάνει το σκέλος, που πολύ καλά το έκανε, με την εισαγγελία «και το δεύτερο να καταδικάσει όχι την βία από όπου προέρχεται, αλλά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με φασιστικούς χαιρετισμούς, μπαίνουν βγαίνουν στα σχολεία άτομα που δεν έχουν σχέση με τα σχολεία, πετάνε βόμβες και έχουμε και μια εγκληματική οργάνωση που τους συγχαίρει».

Ο εισαγγελέας έπρεπε να ζητηθεί να παρέμβει την επόμενη στιγμή, σημείωσε ο κ. Γαβρόβλου. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια διαδικασία, οπότε δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι η πολιτική και κοινωνική ανάγνωση αυτών των φαινομένων και περιμένει κανείς από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αυτή την ανάγνωση».

Αναλύοντας τα γεγονότα στην Σταυρούπολη, ο κ. Γαβρόγλου, υπογράμμισε, ότι παρακολουθούμε το ξετύλιγμα ενός φαινομένου. Το μέρος όπου βρίσκεται το σχολείο είναι μια φτωχή, μια δύσκολη γειτονιά. Από μελέτες βλέπουμε ότι οι σημερινοί νέοι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Τέτοιου είδους απόλυτες ιδεολογίες, όπου το κακό πάντα είναι ο άλλος, ο όποιος άλλος, είναι βολικές για νέους ανθρώπους, ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

«Όταν έχεις μια κυβέρνηση που έχει τρεις προβεβλημένους υπουργούς με αυτή την απίστευτη πορεία σε ακροδεξιές οργανώσεις, τι μήνυμα παίρνει η κοινωνία; Στον τελευταίο ανασχηματισμό γίνεται Υπουργός ο κ. Πλεύρης. Προφανώς δεν είναι η αιτία, αλλά είναι η δημιουργία ενός κλίματος, ότι δεν πειράζει, στα νιάτα μας μπορούμε να κυκλοφορούμε με καδρόνια και αλυσίδες και όταν μεγαλώσουμε μπορούμε να γίνουμε και υπουργοί και θα πούμε ένα με συγχωρείτε, ήταν μια τρέλα της νιότης. Εγώ να δεχθώ ότι ως νέοι όλοι μας, υπερβήκαμε κάποια όρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόβλου.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής είναι και λίγο αυτονομημένο σε σχέση με τον κόσμο που είναι σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, ανέφερε και τόνισε πως ο καθένας που ψηφίζει Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματίας, απλώς είναι μια ακροδεξιά ιδεολογία που συγκινεί και πείθει ένα κομμάτι του πληθυσμού. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε σε όλη την Ευρώπη και δεν το κάνει λιγότερο σοβαρό στην χώρα μας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτα εναντίον αυτών», τόνισε, συμπληρώνοντας, «ο κ. Καμμένος είναι ένας πολύ συντηρητικός άνθρωπος, το κόμμα του ήταν πολύ συντηρητικό κόμμα, μην αρχίσουμε να μπερδεύουμε τις έννοιες. Εδώ μιλάμε για φασισμό. Όταν χαιρετάνε όπως χαιρετούσαν στον Μεσοπόλεμο στην Γερμανία, έχουμε ένα νέο φαινόμενο. Στο σχολείο μπαινόβγαιναν διάφορα τέτοια στοιχεία, τα οποία προφανώς παρέσυραν και κάποιους νεαρούς. Έχουμε μια πολύ μεθοδευμένη επανεκκίνηση, γιατί ο φασισμός χτυπάει στους αδύναμους κρίκους της κοινωνίας, στις φτωχές περιοχές. Όταν υπάρχει το αδιέξοδο, μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει στην κρίση, από το 2008 και μετά είναι μια κατηφόρα. Έρχεται κάποιος λοιπόν και τους λέει ότι μπορεί να είναι διαφορετικό το αύριο αν φύγουν, για παράδειγμα, οι μετανάστες».

Καταλήγοντας, ο κ. Γαβρόγλου, επεσήμανες, ότι με δεδομένα όσα διαβάζουμε να γίνονται στην Αμερική και αλλού, το πολιτικό μας σύστημα έχει κάνει εξαιρετικά πολλά βήματα ενίσχυσης των δημοκρατικών μας θεσμών, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε τον κίνδυνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος