Κ. Αρβανίτης στο Πρώτο: Πλήττεται η δημοκρατία στην Ευρώπη- Αυτό χτυπάει ο Πούτιν, με αυτό χαίρονται οι Αμερικάνοι (audio)

«Δεν υπήρξε ευρωπαϊκή διπλωματία στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, «όπως δεν υπήρξε και κατά την πανδημία» προσέθεσε.

«Αυτό το διαπιστώσαμε και στην πανδημία, γιατί λειτούργησε ως οικονομικός dealer στο πρώτο κομμάτι που είχε αντανακλαστικό, πάμε για εμβόλια, όμως στο δεύτερο πολιτικό κομμάτι που ζήτησε το ευρωκοινοβούλιο την άρση της πατέντας, σφύριζε αδιάφορα. Ή όταν ζητήσαμε να δούμε τα συμβόλαια που πληρώσαμε οι ευρωπαίοι πολίτες στις εταιρείες, Pfizer και λοιπά, δεν μας τα έδωσαν ποτέ, μας έδωσαν τα συμβόλαια με σβησμένα τα ποσά» επισήμανε ο ίδιος.

«Το κοινοβούλιο έβγαλε μια λίστα μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης λες και ήταν ΜΚΟ. Δεύτερον, δεν δημιουργεί συνθήκες τέτοιες όπου τα κράτη-μέλη να έχουν ενιαία γραμμή στην αντιμετώπιση, κλείνει το μάτι στους παρόχους και στις εταιρείες και παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν κατά το δοκούν» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας που διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και «πού είναι το μεγάλο στοίχημα»  ο κ. Αρβανίτης επισημαίνει ότι «λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι εμείς ανήκουμε στην Δύση, εμείς λέμε ανήκουμε στην ΕΕ την οποία την θέλουμε να μην είναι ουρά του ΝΑΤΟ, να ασκεί την δική της ανεξάρτητη πολιτική άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής έχοντας πάντα μπροστά αυτό που δεν έχουμε υλοποιήσει, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

Δύο Ευρώπες συγκρούονται σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, «η μία Ευρώπη της ακροδεξιάς και της δεξιάς, σύμμαχοι, όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, ο κ. Μητσοτάκης» είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί πολύ κακή εξέλιξη την συμμετοχή των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς ποιες είναι οι αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τον ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Αρβανίτης είπε «κάποιους μας προβληματίζει πολύ, εγώ είμαι και αρνητικός, κάποιους τους ενθουσιάζει, διότι θέλουν να είναι ουρά του ΝΑΤΟ, όπως τους Πολωνούς, τους Ούγγρους, τους Σλοβένους. Δεν θέλουν ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας για άλλους λόγους, γιατί μέσα από αυτό θα αναγκαστούν να αλλάξουν θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Είπε ένας δεξιός βουλευτής τον οποίο χειροκρότησα, ότι δεν πρέπει να γίνει η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αφορμή για να κάνει η Ένωσή μας και το κοινοβούλιο οπισθοχωρήσεις στα θέματα κράτους δικαίου, αυτό είναι το στοίχημα».

Στο κατά πόσο αναβιώνουν εθνικές πολιτικές στην ΕΕ, ο κ. Αρβανίτης απάντησε ως εξής. «Υπάρχει το φίδι του ναζισμού, το οποίο με γραβάτα σε αυτές τις περιπτώσεις και πιο εκλεπτυσμένο ξαναέρχεται, θεωρώ ότι η είσοδος στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ ήταν ένα μήνυμα της διεθνούς alt-right προς όλον τον κόσμο, ότι είμαστε εδώ και ξαναερχόμαστε. Υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει αυτό το αφήγημα πολιτικό ιδεολόγημα από το πώς βλέπουν το προσφυγικό μέχρι και στην αναδιανομή του πλούτου και αυτό δημιουργεί την αναγκαιότητα της αριστεράς, να φανεί στους πολίτες ότι είναι χρήσιμη και όχι παρατηρητής γεγονότων, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες για να έρθουμε σε μια πολιτική, σε μια νέα κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εδώ κρίνεται το παιχνίδι γιατί υπάρχεις. Και έχει ενδιαφέρον. Οι ρωγμές που γίνονται στο ευρωκοινοβούλιο, οι συμμαχίες σε μεγάλα θέματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι το βρίσκει πιθανό. «Και το βλέπω και το φοβάμαι και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ΕΕ και η κρίση να είναι τέτοια που θα δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες δεν μπορείς να ξέρεις και δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό που πλήττεται σήμερα από την εισβολή στην Ουκρανία είναι η δημοκρατία καταρχήν στην Ευρώπη, το κράτος δικαίου. Αυτό χτυπάει ο Πούτιν, με αυτό χαίρονται οι Αμερικάνοι. Γιατί φεύγει από τον χάρτη ένας μεγάλος παίκτης που είναι η ΕΕ, ισχυρά οικονομικός, με πολύ δυνατό ΑΕΠ και είναι μια αντίληψη των δύο πόλων, αν η Ευρώπη παράγει, τι παράγει, αν είναι περιοχή υπηρεσιών και μεσοβέζος καταστάσεων.

Στο ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές, απάντησε «αυτό θα το απαντήσουν οι χορηγοί του κ. Μητσοτάκη, πότε τους βολεύει να κάνουν εκλογές, δεν νομίζω ότι ούτε καν είναι στο χέρι του κ. Μητσοτάκη και δεν νομίζω ότι πια είναι αυτό που απασχολεί. Εμείς λέμε εκλογές τώρα, γιατί κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός είναι πολύ μεγάλος και θα ξαναπάμε πάλι σε μια νέα χρεοκοπία. Έχουμε φάει 3 μνημόνια στο κεφάλι με πολιτικές άλλων, της παρέας του κ. Μητσοτάκη, του κ. Σαμαρά, του κ. Παπανδρέου». Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έσκισε τα μνημόνια, ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την χώρα από την χρεοκοπία και παρέδωσε την χώρα όρθια με 37 δισεκατομμύρια πακέτο, «μια καθαρή χώρα που θα μπορούσε η συντηρητική παράταξη να την οδηγήσει με την λογική του στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Το έκανε; Ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει το πρώτο 8μηνο πριν την πανδημία. Λένε, μας βρήκε ο πόλεμος, η πανδημία τι να κάνουμε. Και εμάς μας βρήκε μια χρεοκοπία, την αναλάβαμε την ευθύνη όμως».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος