Joao Breda (ΠΟΥ): Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το μεγαλύτερο επιπολασμό παιδικής παχυσαρκίας στην ΕΕ – Όλα ξεκινούν από την οικογένεια

Σύνοψη
  • «Nα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις στα σχολεία ούτως ώστε να προσφέρεται καλύτερο φαγητό στα παιδιά» δήλωσε το στέλεχος του ΠΟΥ
  • « Οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες, το φαγητό είναι άφθονο και περιέχει πολύ ζάχαρη και λιπαρά»

Για τη μάστιγα της εποχής, την παχυσαρκία και τη σημασία της υγιεινής διατροφής μίλησε στο ΕΡΤΝews o επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, Ζοάο Μπρέντα (Joao Breda) με αφορμή τη συζήτηση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ελλάδα, για την παιδική παχυσαρκία και τις πολιτικές των κρατών για την καταπολέμησή της.

Στην ερώτηση γιατί ο ΠΟΥ άνοιξε γραφείο στην Ελλάδα η απάντηση του κ. Μπρέντα ήταν αποκαλυπτική: « Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν τον μεγαλύτερο επιπολασμό (σ.σ. η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση) παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη». Μάλιστα, όπως είπε η παιδική παχυσαρκία είναι πιο διαδεδομένη στη Νότια Ευρώπη παρά στη Βόρεια γι’ αυτό «πρέπει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, να βελτιώσουμε τα ποσοστά άσκησης».

«Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στόχος αυτής της συνάντησης είναι να επικεντρωθούν «σε μια συζήτηση για το μάρκετινγκ των προϊόντων για να αντιμετωπιστεί η βλαβερή επίδραση της προώθησης των προϊόντων. «Στόχος είναι να φέρουμε εδώ τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια χώρες και από άλλες περιφέρειες. Αυτό συμβαίνει διότι η παιδική παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Joao Breda (ΠΟΥ): Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το μεγαλύτερο επιπολασμό παιδικής παχυσαρκίας στην ΕΕ – Όλα ξεκινούν από την οικογένεια

«Όλα ξεκινούν από την οικογένεια»

Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη νότια Ευρώπη δήλωσε ότι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής που έχει οφέλη όσον αφορά την υγεία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, τον διαβήτη.

«Τα παιδιά στη Νότια Ευρώπη δεν ακολουθούν πια την παραδοσιακή διατροφή. Οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες, το φαγητό είναι άφθονο και περιέχει πολύ ζάχαρη και πολλά λιπαρά ενώ είναι πολύ περισσότερο και το κρέας που καταναλώνεται», πρόσθεσε.

Μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής «Συνδέσεις», Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, τόνισε ότι στην Ελλάδα γίνονται αρκετές δράσεις από την πολιτεία, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και την στήριξη της UNICEF για την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις στα σχολεία ούτως ώστε να προσφέρεται καλύτερο φαγητό στα παιδιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μάθουν πώς να κάνουν καλές επιλογές στο σούπερ μάρκετ. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια».

Πηγή: Συνδέσεις

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος