Ιταλός εθελοντής στο Πρώτο: Ρώσοι πυροβόλησαν αιφνιδιαστικά άμαχους – Βίασαν και σκότωσαν γυναίκες και παιδιά

«Έχω φωτογραφίες με γυναίκες που σώθηκαν γιατί κρύφτηκαν σε βόθρο με τα παιδιά τους. Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά αμάχων και σκότωσαν πολίτες που τους είχαν δώσει το ok να φύγουν από πόλεις που ήταν υπό πολιορκία και τους οποίους τους πυροβόλησαν μέσα στα αυτοκίνητά τους».

Αυτό τόνισε ο Ματέο Βάνι, Ιταλός αξιωματικός, εθελοντής στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, περιέγραψε τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που έζησε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

«Έχω δει γυναίκες σκοτωμένες και βιασμένες, γιατί όταν μια γυναίκα είναι γυμνή και γεμάτη αίμα με ένα παιδάκι σκοτωμένο, προφανώς έχει πέσει θύμα βιασμού. Για μένα δεν υπάρχει “είμαι με τον Πούτιν” ή “είμαι με τον Ζελένσκι”. Υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όποιος το έκανε αυτό δεν είναι στρατιώτης, δεν είναι πολεμιστής. Δεν είναι ούτε ζώο, γιατί τα ζώα είναι καλύτερα από ανθρώπους, εγώ έχω σκύλο. Όχι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι του πολέμου, αυτό είναι μια κρίση του πολέμου. Είτε δεν υπάρχει αξιωματικός να σταματήσει τον στρατιώτη, είτε υπάρχει πλάνο γενοκτονίας και για αυτό αφήνουν αν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», επισήμανε.

Ο ίδιος μίλησε για τις ευθύνες του Πούτιν, λέγοντας πως «όταν είσαι ένας πολιτικός και χρησιμοποιείς την προπαγάνδα και λες ότι είσαι “ευλογημένος από τον Θεό” και έχεις δίπλα σου στον  αρχιεπίσκοπο όταν ισχυρίζεσαι ότι στόχος σου είναι η αποναζιστικοποίηση και υποστηρίζεις ότι οι Ουκρανοί είναι αδέρφια σου, θα έπρεπε να είσαι τέλειος με τους πολίτες, να κάνεις ότι μπορείς ακόμη και να βάλεις σε κίνδυνο τους δικού σου στρατιώτες για να δίνεις την εικόνα ότι ο κύριος στόχος σου είναι οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά που δεν φταίνε, που λες ότι πρέπει να τους ελευθερώσεις από τον ναζισμό».

«Δεν μπορείς να επιτρέπεις να σκοτώνονται πολίτες, δεν μπορείς να αφήνεις στρατιώτες που έχουν πάρει αμφεταμίνες για να αντέξουν στον πόλεμο να βιάζουν γυναίκες και παιδάκια και μετά να τα σκοτώνουν την εικόνα», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Βάνι, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας από τους χειρότερους στην παγκόσμια Ιστορία και δημιουργεί ένα σενάριο που είναι εφιάλτης για όλους.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος – ο οποίος είναι αξιωματικός, αλεξιπτωτιστής του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά ζει πλέον μόνιμα στην Ελλάδα καθώς είναι παντρεμένος με Ελληνίδα – πήγε στην Ουκρανία ως εθελοντής με την Λεγεώνα των Ξένων που δημιουργήθηκε μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Αφού πέρασε μια εκπαίδευση πάνω σε αντιαρματικά οπλικά συστήματα, στη συνέχεια προωθήθηκε προς το Κίεβο, στη δεύτερη γραμμή του μετώπου. «Στους πολέμους παίρνουν μέρος τρεις τύποι στρατιωτών. Ο μισθοφόρος που πληρώνεται, ο πατριώτης που πολεμάει για την πατρίδα του και ο πολιτικός στρατιώτης, αυτός που έχει μια ιδέα. Εγώ πήγα να πολεμήσω γιατί για εμένα η Ουκρανία είναι Ευρώπη και το θεωρώ απαράδεκτο ότι μια μεγάλη χώρα σαν τη Ρωσία που μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία και την πολιτική να ξεκινήσει έναν επιθετικό πόλεμο που χτυπάει τους πολίτες», υπογράμμισε.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο νου από το πεδίο της μάχης είναι η βρώμα, η μυρωδιά του θανάτου, η φρίκη γύρω μας με πτώματα. Η εικόνα του θανάτου, που επηρεάζει όλες τις αισθήσεις.  Η δεύτερη εικόνα είναι οι μνήμες που σε κρατάνε ζωντανό, μνήμες από το σπίτι σου, από ανθρώπους που αγαπάς , θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος με αισθήματα γιατί πολλές φορές αυτά τα αισθήματα φεύγουν, ειδικά αν υπάρχει δράση, η αδρεναλίνη σε βοηθάει με την αίσθηση του φόβου. Ο  φόβος και οι μνήμες σε κρατάνε ζωντανό», πρόσθεσε.

«Δένεσαι πολύ και με τους ανθρώπους που πολεμάνε δίπλα σου, το δέσιμο αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς αλλού, γιατί αυτοί θα σώσουν τη ζωή σου και εσύ θα σώσεις τη δική τους. Αλληλεγγύη, συντροφικότητα, αυτό σε βοηθάει να αντέξεις, όχι μέρα με την ημέρα αλλά λεπτό προς λεπτό. Μας έριχναν όλμους αλλά ευτυχώς δεν σκόπευσαν πολύ καλά, δόξα τω Θεώ για αυτό είμαστε εδώ και μιλάμε», ανέφερε ο Ιταλός εθελοντής.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ρωσικός στρατός δεν είναι επαγγελματικός – «όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα» – αλλά «στην πρώτη φάση που ήμουν εκεί, είχαν στείλει παιδιά, νέους που πήγαν να κάνουν τη θητεία τους, χωρίς εμπειρία., Νεοσύλλεκτοι. Αυτό είναι κακό για όλες τις πλευρές».

Ερωτηθείς εάν βρέθηκε απέναντι σε Ρώσους στρατιώτες, εάν είχε  τετ α τετ μαζί τους, απάντησε ότι «δυστυχώς είχα αυτή την εμπειρία». «Εκείνη τη στιγμή δεν έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο. Για όλους, ο άνθρωπος έχει φύγει, δεν υπάρχει πια άνθρωπος,. Στον εγκέφαλό μας δουλεύει μια αίσθηση για να παραμείνεις ζωντανός, για να αντέξεις τον θάνατο που είναι δίπλα σουτ, μπροστά σου, μέσα σου. Όταν βρεθείς με τον αντίπαλο, ή θα σε σκοτώσει αυτός, ή εσύ θα γυρίσεις σπίτι», συμπλήρωσε ο κ. Βάνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος