Ιταλία: Νέα μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης – Έκκληση του ΥπΕξ Ταγιάνι για ισχυρή δράση από ΕΕ και ΟΗΕ

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε απόσταση 11 ημερών από το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών στις ακτές της Νότιας Καλαβρίας, σήμερα το απόγευμα 09/03 συνεδρίασε το Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο στην μικρή πόλη Κούτρο, στις ακτές της οποίας έγινε η τραγωδία στις 26 Φεβρουαρίου καταγράφοντας μέχρι στιγμής 72 επιβεβαιωμένα θύματα.

Όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος, η υποδοχή ήταν ανάμεικτη, εφόσον ακούστηκαν διαμαρτυρίες και γράφτηκαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης, ενώ διάφοροι παρευρισκόμενοι έριξαν βελούδινα αρκουδάκια και παιχνίδια πάνω στα αυτοκίνητα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και των υπουργών Υποδομών Σαλβίνι και Εξωτερικών Ταγιάνι, υπέρ των παιδιών που χάθηκαν στο ναυάγιο.

Τζόρτζια Μελόνι: Θα κυνηγήσουμε τους διακινητές σε όλη την υφήλιο 

“Το Υπουργικό Συμβούλιο στο Κούτρο αποτελεί ένδειξη εγγύτητας με τους πληγέντες πληθυσμούς του Νότου. Εστιάζουμε στον φάκελο της μετανάστευσης” εισηγήθηκε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ενώ πρόσθεσε την απόφαση της Κυβέρνησης να δράσει “πιο αποφασιστικά κατά της εμπορίας ανθρώπων, οι τραγωδίες δεν πρέπει να επαναληφθούν”.

Η Μελόνι τοποθετήθηκε υπέρ του Υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησής της, Ματέο Πιαντεντόσι, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ήταν στόχος επίθεσης της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις και την στάση του σχετικά με την τραγωδία, με αποτέλεσμα να γίνουν διάφορες εκκλήσεις για την παραίτησή του. “Ο Πιαντεντόσι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο” σχολίασε η Τζόρτζια Μελόνι.

Η πρωθυπουργός εξήγησε λοιπόν ότι τα εγκλήματα που διαπράττουν οι διακινητές “θα μπορούν να διωχθούν ακόμη και στο εξωτερικό, θα κυνηγήσουμε τους διακινητές σε όλη την υφήλιο, για τους οποίους προβλέπονται ποινές έως και 30 ετών” και υπογράμμισε πως “θέλουμε να καταστείλουμε την εμπορία ανθρώπων” και πρόσθεσε πως “δεν θα συμφέρει να εισέρχεται κανείς παράνομα στην Ιταλία”.

Επίσης, όπως τονίζει η Corriere della Sera, κάτι το οποίο δεν αναμενόταν από μια Δεξιά Κυβέρνηση είναι ένα ουσιαστικό διάταγμα ροής σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται άνοιγμα σχετικά με τον αριθμό εισόδου νόμιμων μεταναστών. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να αντανακλά – έστω και μερικώς – την ανάγκη εργατικού δυναμικού για το οποίο γίνεται συζήτηση εδώ και καιρό στην Ιταλία.

“Η Ιταλία” πρόσθεσε η Μελόνι “θα διατηρήσει ποσοστώσεις πρόσβασης για εργαζόμενους που προέρχονται από χώρες που συνεργάζονται με την Ιταλία”, με “κανόνες (στο διάταγμα) για την παρέμβαση σε περιπτώσεις αδιαφανούς διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών”.

Τέλος, πρόσθεσε η Πρωθυπουργός, υπάρχουν νέα και όσον αφορά το θέμα των αδειών για τους αλλοδαπούς, εφόσον η Κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την ειδική προστασία και να την αντικαταστήσει με μια “ρύθμιση κοινής λογικής που να ανταποκρίνεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία”, όπως δήλωσε η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι.

Να τονιστεί επίσης ότι ήδη αργά το απόγευμα φάνηκε ότι ρύθμιση που είχε εμφανιστεί στα πρώτα σχέδια του διατάγματος για τους μετανάστες σχετικά με την ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης με τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού, είχε αφαιρεθεί. Ένα μέτρο για το οποίο, σύμφωνα με αναφορές του Ιταλικού Τύπου, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο είχε δηλώσει αντίθετος ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΥπΕξ Ταγιάνι: Χρειάζεται ισχυρή δράση από ΕΕ και ΟΗΕ

Στη συνέχεια, σειρά είχαν οι υπουργοί. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε πως “χρειάζεται ισχυρή δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, χρειάζεται ισχυρή δράση από όλους” και μάλιστα ανακοίνωσε σχετική σειρά θεσμικών ταξιδιών από αύριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νόρντιο, τόνισε πως “έχουμε αυξήσει στο μέγιστο τις ποινές για τους διακινητές παράτυπων μεταναστών”, ενώ σε σχετικά σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πιαντεντόσι τόνισε πως “θα ενισχυθεί το δίκτυο των κέντρων κράτησης αλλοδαπών” με “απλοποιημένους κανόνες, αλλά περισσότερη επιτήρηση”. Μάλιστα ο υπουργός Υποδομών Σαλβίνι, πρώην ΥπΕς, πρόσθεσε πως με αυτό το διάταγμα όλες οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα κέντρο.

Στιγμές έντασης Μελόνι-δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

“Το αποτέλεσμα της μη αντιμετώπισης του προβλήματος” της εμπορίας ανθρώπων “είναι ότι επιτρέψαμε σε εγκληματίες, σε ανθρώπους που κάνουν απερίγραπτα πράγματα, να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα από την απελπισία των ανθρώπων. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος” τόνισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός. “Αλληλεγγύη είναι να μην αφήνεις κανέναν να μπει και μετά να τον κρατάς στα φανάρια για να καθαρίζει τα τζάμια των αυτοκινήτων. Για μένα αλληλεγγύη είναι να δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες με τους Ιταλούς πολίτες”.

Αναπόφευκτο ήταν το μείζον θέμα του ναυαγίου στις ακτές του Κούτρο, το οποίο υπήρξε και η αφορμή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε μη ρωμαϊκή έδρα. Μάλιστα υπήρξε και μια σύντομη στιγμή έντασης μεταξύ της Ιταλίδας πρωθυπουργού και των δημοσιογράφων.

“Πιστεύει κανείς ότι οι Ιταλικές Αρχές δεν έκαναν κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν;” είπε η Μελόνι. “Αν κάποιος λέει ή υπονοεί κάτι τέτοιο, ότι οι θεσμοί κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό είναι πολύ σοβαρό όχι για την Κυβέρνηση αλλά για τους θεσμούς που εκπροσωπώ. Δεν δέχομαι αυτές τις ανακατασκευές”.

Αναλυτικά, η Τζόρτζια Μελόνι τοποθετήθηκε επί του θέματος, επικαλούμενη και το πολυσυζητημένο σήμα της Frontex. “Γιατί η Frontex αναφέρει το σκάφος μετά από τρεις ημέρες και μόνο όταν βρίσκεται στα Ιταλικά χωρικά ύδατα; Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, διότι πριν φτάσει στα Ιταλικά ύδατα, βάσει γεωγραφίας, διέσχισε τις θάλασσες άλλων κρατών. Αυτό είναι ένα ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου”.
Και πρόσθεσε, εμφανέστερα ενοχλημένη, πως το σήμα της Frontex “έφτασε στις 10.36 μμ του Σαββάτου κοντά στα ιταλικά ύδατα, διορθώνω. Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που νομίζω ότι πρέπει να θέσετε και εσείς στον εαυτό σας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος