Ιταλία: Δημοτικός σύμβουλος της Λέγκα του Σαλβίνι πυροβολεί και σκοτώνει έναν 39χρονο Μαροκινό – Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου και τα κοινωνικά δίκτυα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουλίου ο Massimo Adriatici, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος για την ασφάλεια του Δήμου της Voghera της Pavia, πυροβόλησε με περίστροφο της κατοχής του έναν 39χρονο Μαροκινό, τον Youns El Bossettaoui, σκοτώνοντάς τον. Το γεγονός έλαβε χώρα μπροστά από το μπαρ La Versa στην Piazza Meardi κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στη βίαιη κατάληξη του γεγονότος φαίνεται ότι προηγήθηκε έντονος καυγάς μεταξύ του δημοτικού συμβούλου και του θύματος. Ο Adriatici ισχυρίζεται πως η σφαίρα βρήκε το 39χρονο θύμα στην κοιλιά αφού ο ίδιος είχε πέσει στο έδαφος κατόπιν σπρωξίματος. Ο διαπληκτισμός φαίνεται να ξεκίνησε όταν ο Adriatici κάλεσε την Αστυνομία γιατί το θύμα παρενοχλούσε τους θαμώνες του μπαρ, κάτι που το θύμα φαίνεται να έχει κάνει συχνά και στο παρελθόν. 

Ο δημοτικός σύμβουλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατ’οίκων περιορισμό και οι αρχές μελετούν την κατηγορία της περίσσειας αυτοάμυνας. Σημειωτέον, ο Adriatici κατέχει νόμιμη άδεια οπλοκατοχής, είναι πρώην αστυνομικός και δάσκαλος ποινικού δικαίου σε κρατική σχολή αστυνομικών στην γειτονική πόλη της Alessandria. Κάποιοι μάρτυρες μιλούν γι’αυτόν ως ‘ο σερίφης’, εφόσον κυκλοφορούσε πάντα οπλισμένος. 

Από το πρωί οι αντιδράσεις των πολιτικών διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Η Λέγκα, δια στόματος Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως πρόκειται περί “νόμιμης αυτοάμυνας” και πως «πριν καταδικάσουμε ένα αξιοσέβαστο άτομο που είδε να του επιτίθενται και αντέδρασε, ας περιμένουμε την ανασυγκρότηση των γεγονότων».

Επίσης, πηγές εντός του κόμματος ανέφεραν στον τύπο το πρωί πως “από τις πρώτες ανακατασκευές των γεγονότων, η τραγωδία της Voghera ήταν το αποτέλεσμα μιας απάντησης σε μια επίθεση με τυχαίο πυροβολισμό. Το θύμα ήταν ένα άτομο γνωστό στην πόλη και την αστυνομία για επεισόδια μέθης και βίας.”

Στο άλλο άκρο οι δηλώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι ζητούν από την Λέγκα «να αποστασιοποιηθεί σύντομα από την πράξη του Adriatici. Η δικαιοσύνη “κάντο μόνος σου” δεν έχει θέση στους νόμους μας και στη συνύπαρξή μας». 

Το θέμα της ατομικής προστασίας και της οπλοκατοχής θεωρείται πολύ λεπτό στην Ιταλία, και η Λέγκα υπήρξε πάντα ‘σημαιοφόρος’ του δικαιώματος της αυτοάμυνας. Από το πρωί σε παρόμοια άκρα κυμαίνονται και τα trend στα κοινωνικά δίκτυα στην Ιταλία, με διάφορες απόψεις. Από την μία, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η Λέγκα θα έσπευδε σε άμεση καταδίκη αν ο δράστης ήταν αλλοδαπός, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υπερασπίζονται την γραμμή της αυτοάμυνας σε ακραίες περιπτώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος