Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε συνομιλίες με τον προσωρινό ηγέτη του Μπαγκλαντές την Παρασκευή, την πρώτη διακρατική συνάντηση μετά από μια επανάσταση στη Ντάκα που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο σύμμαχο του Νέου Δελχί και επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ, Μουχάμαντ Γιούνους, 84 ετών, ανέλαβε την εξουσία στο Μπαγκλαντές τον Αύγουστο του 2024, αφού η παλιά σύμμαχος της Ινδίας, Σεΐχ Χασίνα, ανατράπηκε από μια φοιτητική εξέγερση και κατέφυγε στην Ινδία με ελικόπτερο.
Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης της κυβέρνησης της Χασίνα και η ανατροπή της έστειλε τις διασυνοριακές σχέσεις σε καθοδική πορεία, με αποκορύφωμα την επιλογή του Γιούνους να πραγματοποιήσει την πρώτη του κρατική επίσκεψη τον περασμένο μήνα στην Κίνα – τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Ινδίας.
Το Μπαγκλαντές έχει επίσης έρθει πιο κοντά στον άσπονδο εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διπλωματικής διαμάχης.
Οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές έχουν προκαλέσει μια σειρά από κατηγορίες μεταξύ ανώτερων στελεχών και των δύο κυβερνήσεων.
Το Νέο Δελχί έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Μπαγκλαντές ότι δεν προστατεύει επαρκώς την Ινδουιστική μειονότητα – κατηγορίες που αρνείται η υπηρεσιακή διοίκηση του Γιούνους.
Ο Γιούνους δημοσίευσε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, στην οποία φαίνεται να σφίγγει το χέρι του Μόντι. Ο γραμματέας τύπου του, Σαφίκουλ Αλάμ, δήλωσε αργότερα ότι η “συνάντηση ήταν εποικοδομητική, παραγωγική και καρποφόρα”.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε εν μέσω περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Ταϊλάνδη.
Ο Γιούνους μοιράστηκε επίσης μια φωτογραφία των δύο ανδρών να χαμογελούν καθώς παρέδιδε στον Μόντι μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία τους πριν από μια δεκαετία, όταν ο Ινδός ηγέτης τίμησε τον πρωτοπόρο των μικροπιστώσεων το 2015 με χρυσό μετάλλιο για το έργο του για την στήριξη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.
“Πνεύμα πραγματισμού”
Ο Βίκραμ Μίσρι, γραμματέας του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μόντι “επανέλαβε την υποστήριξη της Ινδίας για ένα δημοκρατικό, σταθερό, ειρηνικό, προοδευτικό και χωρίς αποκλεισμούς Μπαγκλαντές”.
Ο Μόντι είπε ότι ήθελε μια “θετική και εποικοδομητική σχέση με το Μπαγκλαντές, βασισμένη σε ένα πνεύμα πραγματισμού”, πρόσθεσε ο Μίσρι, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του Νέου Δελχί για τις φερόμενες “ωμότητες” κατά των μειονοτήτων στο Μπανγκλαντές.
Ο Γιούνους, σύμφωνα με τον Αλάμ, έθεσε επίσης στον Μόντι το μακροχρόνιο παράπονο της Ντάκα για αυτό που αποκαλεί εμπρηστικές δηλώσεις της Χασίνα από την εξορία.
Η Χασίνα, η οποία παραμένει στην Ινδία, έχει αγνοήσει τα αιτήματα έκδοσης από το Μπαγκλαντές για να αντιμετωπίσει κατηγορίες, που περιλαμβάνουν μαζικές δολοφονίες.
Η Ντάκα έχει ζητήσει από την Ινδία να επιτρέψει την έκδοση της Χασίνα για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν την κυβέρνησή της.
Ο Μίσρι είπε ότι ο Μόντι και ο Γιούνους συζήτησαν την εντολή έκδοσης, αλλά “δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να προσθέσει” προς το παρόν.
Ο Γιούνους εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη βία στα σύνορα με την Ινδία, καθώς και για ζητήματα των κοινών υδάτων των ποταμών που ρέουν από την Ινδία, καθώς ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Ο Μίσρι είπε ότι η “πρόληψη της παράνομης διέλευσης των συνόρων” ήταν απαραίτητη.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γιούνους έχει αναλάβει την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ενόψει των νέων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν έως τον Ιούνιο του 2026.
Ο Μόντι και ο Γιούνους δείπνησαν μαζί την Πέμπτη το βράδυ, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον μαζί με άλλους ηγέτες από το περιφερειακό μπλοκ BIMSTEC στην Μπανγκόκ, αλλά η διμερής συνάντηση την Παρασκευή ήταν η πρώτη μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών εθνών.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος