Ισραήλ: Οι μουσουλμάνοι πιστοί θα έχουν πρόσβαση στο Τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, στον ίδιο αριθμό με τα προηγούμενα χρόνια

Σύνοψη
  • Η απόφαση ελήφθη από τους ανώτατους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας στη συνεδρίαση που είχαν ενόψει των προετοιμασιών για τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων
  • Δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των πιστών που θα επιτραπεί να μπουν στο τέμενος για να προσευχηθούν

Το Ισραήλ θα επιτρέψει την πρόσβαση ίδιου αριθμού μουσουλμάνων πιστών στο Τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ κατά την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ανακοινώθηκε απόψε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τους ανώτατους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας στη συνεδρίαση που είχαν ενόψει των προετοιμασιών για τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων.

Δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των πιστών που θα επιτραπεί να μπουν στο τέμενος για να προσευχηθούν.

«Κατά την πρώτη εβδομάδα του Ραμαζανιού ίδιος αριθμός πιστών θα επιτραπεί να περάσει στο Όρος του Ναού όπως και τις προηγούμενες χρονιές» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία χρησιμοποιείται η εβραϊκή ονομασία της Πλατείας των Τεμενών, όπως την αποκαλούν οι Άραβες. «Κάθε εβδομάδα θα επανεξετάζονται οι συνθήκες ασφαλείας και θα λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Την περίοδο του Ραμαζανιού, κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στο Τέμενος Αλ Άκσα για να προσευχηθούν. Μολονότι θεματοφύλακας της Πλατείας των Τεμενών είναι η Ιορδανία, το Ισραήλ επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση, κυρίως στον αριθμό και την ηλικία των πιστών που επιτρέπεται να περάσουν.

Η κατάσταση είναι τεταμένη φέτος, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός υπουργός Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, ο επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που θέλει να τεθεί η Πλατεία υπό εβραϊκό έλεγχο, είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα να απαγορευτεί η πρόσβαση στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. «Εορτασμοί της Χαμάς στο Όρος του Ναού; Απόλυτη νίκη» έγραψε στην πλατφόρμα X λίγο μετά τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ «να διευκολύνει την πρόσβαση (…) στους φιλειρηνικούς πιστούς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού», όπως έκανε και στο παρελθόν. Νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει «πολύ επικίνδυνη» ιδίως στην Ιερουσαλήμ, αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος