ertnews.gr

Ισπανία: Πανδημία & διαπραγματεύσεις με Καταλονία στα χέρια δύο νέων υπουργών

26/01 19:34
Ισπανία: Πανδημία & διαπραγματεύσεις με Καταλονία στα χέρια δύο νέων υπουργών

Η είσοδος του «Νοσοκομείου της Θάλασσας» στη Βαρκελώνη — AP Photo / Felipe Dana

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Η Καρολίνα Ντάριας είναι η νέα υπουργός Υγείας της ισπανικής κυβέρνησης, εν μέσω πλήρους κλιμάκωσης των λοιμώξεων του κορονοϊού. Την ανακοίνωση έκανε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την παραίτηση του νυν υπουργού Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, ο οποίος τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου του PSC – Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας για τις τοπικές εκλογές της περιοχής στις 14 Φεβρουαρίου.

Η Ντάριας μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής και συντόνιζε το έργο των 17 Αυτονομιών, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, γι’ αυτό και η συνεργασία της με τον απερχόμενο υπουργό ήταν σε καθημερινή βάση. Την θέση της ως υπουργού Περιφερειακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Μικέλ Ισέτα, Καταλανός και επικεφαλής μέχρι σήμερα του PSC. 

Και οι δύο καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα θέματα, η μεν πρώτη της πανδημίας και ο δεύτερος το τραπέζι διαπραγματεύσεων με τους καταλανούς αποσχιστές. Η ορκωμοσία τους θα γίνει αύριο Τετάρτη, ενώπιον του ισπανού βασιλιά Φελίπε.

Είναι ο πρώτος μικρός ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σάντσεθ στον ένα χρόνο που κυβερνά. Η καταπολέμηση της πανδημίας ανάγκασε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης να αλλάξουν, αλλά στόχος του Σάντσεθ είναι να ξαναρχίσει το πρόγραμμά του μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού.

Το ειδικό βάρος της Ισέτα είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση, τόσο λόγω της καταλανικής ατζέντας -εν αναμονή του αποτελέσματος των περιφερειακών εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου- όσο και λόγω της κυβερνητικής δέσμευσης για νέα πρόγραμμα χρηματοδότησης των Αυτονομιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version