Ισπανία: H “Επιχείρηση Ειρήνη” θωρακίζει την Μαδρίτη ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

 Η “επιχείρηση Eirene”, (Ειρήνη), επιδιώκει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ  να αναπτυχθεί «με υψηλά επίπεδα ηρεμίας και κοινωνικής ειρήνης» όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για συμβολικό όνομα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες, μια σύγκρουση που θα σηματοδοτήσει την ατζέντα της συνόδου κορυφής στην Μαδρίτη από τις 28-30 Ιουνίου. Η σύγκρουση αυτή έδωσε στο ΝΑΤΟ έναν ηγετικό ρόλο στη διεθνή πολιτική που είχε χάσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών. Περίπου 10.000 αστυνομικοί (6.550 εθνική αστυνομία, 2.400 πολιτικοί φρουροί, 1.000 δημοτικοί αστυνομικοί ) αλλά και πυροσβέστες και προσωπικό πολιτικής προστασίας από την Αυτονομία της Μαδρίτης, καθώς και για προσωπικό ασφαλείας του Παλατιού, της κυβέρνησης και των πρακτόρων ασφαλείας κάθε αντιπροσωπείας αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Η αστυνομική παρουσία θα είναι ιδιαίτερα έντονη στον εκθεσιακό χώρο IFEMA όπου θα διενεργηθεί η σύνοδος, το Παλάτι όπου θα πραγματοποιηθεί το επίσημο δείπνο που θα παραχωρήσουν οι Ισπανοί βασιλιάδες στις 28 Ιουνίου, το μουσείο Πράδο , όπου θα παραχωρηθεί το δεύτερο δείπνο για τις αντιπροσωπείες στις 29 Ιουνίου αλλά και το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης και η στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ όπου θα καταφθάσουν οι περισσότερες αντιπροσωπείες.

 

Τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης έχουν ήδη κλειστεί αποκλειστικά για τις περίπου 40 αντιπροσωπείες , τις πρεσβείες και τα ξένα προξενεία αλλά και κάθε επιπλέον μέρος που θα επισκεφθούν οι συνοδοί των αντιπροσώπων αποτελεί τα σημεία όπου οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι μεγαλύτερες. Μόνο οι ΗΠΑ, έχουν κλείσει περίπου 1.200 δωμάτια σε κεντρικά ξενοδοχεία της Μαδρίτης.

Υπολογίζονται περίπου 5.000 συμμετέχοντες στη σύνοδο και συγκεκριμένα 2.000 εκπρόσωποι, 2.000 δημοσιογράφοι και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι στο ΝΑΤΟ. Στις περίπου 40 αντιπροσωπείες αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών θα παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και οι τέσσερις συνδεδεμένες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) και οι χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δεν αποτελούν μέρος της Συμμαχίας.

Θα συμμετάσχουν επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία, χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο δυτικό μπλοκ, αλλά δεν θα καταφέρει να συμμετέχει αυτοπροσώπως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει προσκληθεί και πιθανότατα θα κάνει παρέμβαση εξ αποστάσεως.

Τις ημέρες της συνόδου θα διατηρηθεί το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση στο 4 ( με ανώτερο το 5) παρότι η προετοιμασία της Συνόδου διαρκεί πολλούς μήνες ώστε η ασφάλεια να είναι εγγυημένη.

Επιπλέον αναστέλλεται προσωρινά η ελεύθερη κυκλοφορία του Σέγκεν και θα ανακτηθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι για να ελεγχθεί η είσοδος κάθε ξένου που εισέρχεται στη χώρα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο παρελθόν μόνο στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα το 2019 και στους βασιλικούς γάμους Φελίπε και Λετίθιας το 2004.

Η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ζητά από τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης , να χρησιμοποιούν μόνο ΜΜΜ και να επιλέξουν την τηλεργασία για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Το Μουσείο Πράδο θα παραμείνει κλειστό το διήμερο της συνόδου κορυφής, με αφορμή το δείπνο μεταξύ Ευρωατλαντικών ηγετών που θα γίνει στις 29 Ιουνίου. Επηρεάζονται επίσης και άλλοι χώροι όπως το Βασιλικό Θέατρο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Reina Sofía, το παλάτι του San Ildefonso και το Royal Glass Factory της La Granja, τα δύο τελευταία βρίσκονται στην πόλη Σεγκόβια , σημεία τα οποία η βασίλισσα Λετίθια θα επισκεφθεί με τους/τις συνοδούς των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών.

Ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής κυμαίνεται μεταξύ 35 – 36 εκατομμυρίων ευρώ, αν και η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί το κόστος. Η Σύνοδος θα διενεργηθεί στα περίπτερα 12 και 14 του εκθεσιακού κέντρου IFEMA της Μαδρίτης καταλαμβάνοντας περίπου 50.000 τ.μ.

Η πρόσβαση των περίπου 2.500 δημοσιογράφων στο κέντρο Τύπου της IFEMA θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με μεταφορά τους από άλλο σημείο της Μαδρίτης και μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους.

Τέλος , οι παντός τύπου διαδηλώσεις δεν θα απαγορεύονται τις ημέρες της Συνόδου όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η μόνη προγραμματισμένη διαδήλωση κοντά στην IFEMA θα είναι από το συνδικάτο Jusapol της αστυνομίας, οι οποίοι διεκδικούν μισθολογική εξομοίωση για όλα τα ισπανικά σώματα ασφαλείας.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος