Ισημερινός: Απελπισμένοι συγγενείς αναζητούν απαντήσεις μετά την εξέγερση στη μεγάλη φυλακή

Array

Συγγενείς κρατουμένων στη μεγάλη φυλακή της περιοχής Cotopaxi, στον  Ισημερινό περίμεναν απελπισμένα απαντήσεις την Τρίτη, αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, μετά από εξέγερση την Δευτέρα όπου σκοτώθηκαν  τουλάχιστον 15 κρατούμενοι.

Ενώ οι οικογένειες περίμεναν, το πρωί άρχισαν ξανά οι αναταραχές στη φυλακή Cotopaxi, μια από τις μεγαλύτερες στον Ισημερινό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 11 κρατούμενοι, σύμφωνα με τη σωφρονιστική αρχή SNAI.

Το SNAI αύξησε τον αριθμό των κρατουμένων που αναφέρθηκαν ως τραυματίες τη Δευτέρα σε 33, από 21 αρχικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής σε 44.

Η εξέγερση της Δευτέρας είναι το τελευταίο περιστατικό σε μια πρόσφατη έκρηξη βίας στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση οφείλεται σε εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών για εδάφη και διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών.

Η Inés Iguasni, μια 33χρονη νοικοκυρά, απαίτησε να μάθει τι συνέβη στον σύζυγό της, ο οποίος είπε ότι θα αφεθεί ελεύθερος την ημέρα της εξέγερσης.

«Είμαι εδώ από χθες, έδωσαν την είδηση ​​αυτού του πυροβολισμού, από τότε δεν άκουσα τίποτα», είπε ο Ιγκουάσνι ανάμεσα σε δάκρυα και φωνές από άλλα μέλη της οικογένειας. «Γιατί μπαίνει τόσος οπλισμός (στη φυλακή) αν μας ψάχνουν για τα πάντα;»

«Φοβόμαστε ότι κάτι συμβαίνει ακόμα εκεί μέσα».

Ισημερινός: Απελπισμένοι συγγενείς αναζητούν απαντήσεις μετά την εξέγερση στη μεγάλη φυλακή
(AP Photo/Dolores Ochoa)

Τουλάχιστον 316 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών σε διάφορες φυλακές του Ισημερινού πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο κυβερνήτης του Cotopaxi, που περιλαμβάνει την πόλη Latacunga, Oswaldo Coronel, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της βίας την Τρίτη ανάγκασε την εκ νέου εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατεβάσουμε το επίπεδο συναγερμού, που είναι ακόμα ενεργοποιημένο», εξήγησε στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Περίπου 12 πτώματα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τον Coronel.

Οι αρχές δήλωσαν ότι μεταξύ των νεκρών μπορεί να είναι ο Λεάντρο Νορέρο, ο κατηγορούμενος σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που περίμενε τη δίκη.

Περίπου 350 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να ελέγξουν το περιστατικό τη Δευτέρα, είπε η κυβέρνηση, ενώ 250 στρατιώτες παρέμειναν έξω από τη φυλακή.

Ισημερινός: Απελπισμένοι συγγενείς αναζητούν απαντήσεις μετά την εξέγερση στη μεγάλη φυλακή
(AP Photo/Dolores Ochoa)

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού επηρεάζεται από την εγκατάλειψη του κράτους και την απουσία συνολικής πολιτικής, καθώς και από τις κακές συνθήκες των κρατουμένων.

Οι φυλακές της χώρας φιλοξενούν περίπου 33.500 άτομα και υπερβαίνουν τη μέγιστη χωρητικότητά τους κατά 11,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ποιος ήταν ο Leandro Norero, ο «προστάτης» που κατηγορήθηκε ως ένας από τους κύριους διακινητές ναρκωτικών στο Εκουαδόρ που πέθανε στην τελευταία σφαγή στη φυλακή στη χώρα.

Ισημερινός: Απελπισμένοι συγγενείς αναζητούν απαντήσεις μετά την εξέγερση στη μεγάλη φυλακή
Πηγή: ΒΒC

Ο Leandro Norero ήταν ένας από τους πιο επιφανείς εγκληματίες στον Ισημερινό.

Ο Luis Antonio Norero Tigua, πιο γνωστός ως Leandro Norero ή “El Patron”, που θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης του Εκουαδόρ ως ένας από τους κύριους διακινητές ναρκωτικών στη χώρα.

Ο Χόρχε Φλόρες, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Φροντίδας (SNAI), του φορέα που ασχολείται με τις φυλακές στον Εκουαδόρ, ανέφερε ότι ο Νορέρο ήταν ένας από τους θανατηφόρους βαρώνους στο κύκλωμα των ναρκωτικών.

Ο Φλόρες απέδωσε τη σφαγή σε μια αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων συμμοριών μέσα στη φυλακή.

Πηγή: Reuters, BBC News World

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος