Ιράκ:Υπό τον έλεγχο μας το Κιρκούκ- Με “βαρύ τίμημα” απειλούν οι πεσμεργκά (video)

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν πως η Βαγδάτη θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την προέλαση της στην καρδιά του ιρακινού Κουρδιστάν, το Κιρκούκ. Ωστόσο, η σημαία του Κουρδιστάν “κατέβηκε” και Ιρακινοί στρατιώτες απαθανατίστηκαν να την ποδοπατούν σε βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου και φέρεται να προέρχονται από την περιοχή Hashd al-Shaabi, “προθάλαμο” της  πετρελαϊκής επαρχίας του Κιρκούκ.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν την κλιμάκωση», την ώρα που  διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε φονικές συγκρούσεις.

“Όλες οι πλευρές  πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός και σχολιάζοντας  τις ένοπλες συγκρούσεις τονίζει ότι θέλει να πιστεύει πως πρόκειται για «παρεξήγηση» ανάμεσα σε κυβερνητικούς στρατιώτες και κούρδους μαχητές πεσμεργκά, η οποία οφείλεται κυρίως στην «κακή ορατότητα».

Τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν πετρελαϊκή εγκατάσταση, στρατιωτική βάση και στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κιρκούκ, τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή  δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία, που απέρριψε η Βαγδάτη.

“Έπειτα από τη λήξη τελεσιγράφου, οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν χωρίς να σημειωθεί μάχη από χθες βράδυ”, υποστηρίζει η Βαγδάτη.

Ανταλλαγές πυροβολικού σημειώθηκαν ωστόσο τη νύχτα και ένας κούρδος αξιωματούχος του τομέα Υγείας δήλωσε ότι δέκα πεσμεργκά σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμτζαμάλ.

Φωτιά στις αγορές πετρελαίου

Περί τις 17:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 52,08 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,21% και το brent είχε κέρδη 1,56% στα 58,06 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις εξαγωγές από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αρκετοί πολίτες έφυγαν από την πόλη προκαλώντας χάος στις εξόδους.

Το Κιρκούκ δεν ανήκει στους Κούρδους σύμφωνα με το Σύνταγμα, όμως η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο Κούρδων από το 2014 όταν οι Πεσμεργκά έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος. Η Κουρδική κυβέρνηση το συμπεριέλαβε στο δημοψήφισμα για την αυτονομία στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να διώξει τους Κούρδους, χαιρετίζοντας τις ενέργειες της Βαγδάτης. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμη “να εξαφανίσει τους Κούρδους του PKK” που φέρεται να συνδράμουν τις δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν και κατά την Άγκυρα αποτελούν “τρομοκρατική οργάνωση”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
Σχετική είδηση:«Κήρυξη πολέμου» θεωρεί η Βαγδάτη την παρουσία μαχητών του PKK στο Κιρκούκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος