Ηράκλειο: Τι λένε οι επιστήμονες για την πληθυσμιακή έξαρση των σφηκών στην Κρήτη

Ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εξήγηση αναφορικά με την πληθυσμιακή έξαρση των σφηκών που καταγράφεται φέτος στην Κρήτη, με αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων σε διάφορες περιοχές, που διαμαρτύρονται για σποραδικές επιθέσεις.

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του καθηγητή στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου που δέχθηκε επίθεση από σμήνος σφηκών έξω από το σχολείο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας για ιατρική βοήθεια.

Σε χωριά όπως τα Πάρτιρα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, το Σκαλάνι του δήμου Ηρακλείου αλλά και σε άλλες περιοχές, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από τις σφήκες και προσπαθούν με παγίδες και διάφορα άλλα μέσα να προστατευθούν.

«Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο χρήζει διερεύνησης» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Μανόλης Ροδιτάκης. Όπως ανέφερε, η έξαρση που καταγράφηκε αυτή τη χρονιά και τα μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων έφτασαν και στον ίδιο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Χρειάζεται οι φορείς να επικοινωνούν θεσμικά με το ΕΛΜΕΠΑ, να ερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πού οφείλεται» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής γεωργικής φαρμακολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βόντας επεσήμανε ότι από την αρχή του καλοκαιριού υπάρχει έξαρση των πληθυσμών της Κρήτης, η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σε αυτή την ένταση στο νησί, αν και είναι συνήθης σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως εξήγησε, “τέτοιες εξάρσεις είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται ανά 4 ή 5 χρόνια, ωστόσο μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι οι καιρικές συνθήκες, που φέτος ήταν ευνοϊκές καθώς είχαμε υγρασία με ήπιες θερμοκρασίες, αλλά και η οικολογική ανισορροπία εξαιτίας πυρκαγιών, χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλαγής καλλιεργειών κ.α.”

Ο κ. Βόντας σημειώνει ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί τι είδη σφήκας καταγράφονται, καθώς υπάρχουν είδη που είναι πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, λόγω αλλεργιών. Ωστόσο, όπως τόνισε, “προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, στις περιοχές όπου υπάρχει πληθυσμιακή έξαρση, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και καλά οργανωμένη παρέμβαση με σφηκοπαγίδες την άνοιξη και με στόχο τις βασίλισσες που διαχειμάζουν και γεννούν στη συνέχεια”.

Η τοποθέτηση σφηκοπαγίδων εκ των υστέρων, όπως εξήγησε, “δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ άλλες λύσεις, όπως η καταστροφή των φωλιών και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα – ως ύστατη λύση – θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή από ειδικούς”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος