Ηράκλειο: Τι δείχνουν οι πρώτες αυτοψίες του ΕΛΓΑ στα αμπέλια μετά τις βροχές

Αυτοψίες στις κατ’ εξοχήν αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου πραγματοποιούν σήμερα από το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο διευθυντής του Παραρτήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ, Νίκος Δασκαλάκης και στελέχη του ασφαλιστικού φορέα, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Δασκαλάκης, στην περιοχή των Βουτών, όπου βρέθηκε το κλιμάκιο, από τις πρώτες αυτοψίες διαπιστώνεται πρόβλημα στις αμπελοκαλλιέργειες από την εμφάνιση περονόσπορου, αλλά και βοτρύτη. Πρόκειται για μη αποζημιούμενα αίτια από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, για τα οποία, εφόσον οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις πληρούνται, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή άλλων προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του προβλήματος, το οποίο θα φανεί στην καθολική έκτασή του το επόμενο διάστημα και με τακτικές εξορμήσεις στην ύπαιθρο θα καταγράφουν τις ζημιές.

Αυτοψίες, εκτός από τα αμπέλια, γίνονται και στις ελαιοκαλλιέργειες, χωρίς, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, μέχρι στιγμής να διαπιστώνεται πρόβλημα στην καρπόδεση. Και στην περίπτωση των ελαιοκαλλιεργειών, οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι όποιες ζημιές μπορεί να εμφανιστούν στην συνέχεια.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ Κρήτης έχει γίνει αποδέκτης αναφορών για προβλήματα από τις βροχές σε καλλιέργειες, κυρίως αμπέλια, από όλο το νησί.

Ηράκλειο: Τι δείχνουν οι πρώτες αυτοψίες του ΕΛΓΑ στα αμπέλια μετά τις βροχές
Από την σύσκεψη που έγινε χθες στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου

Στο μεταξύ, χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασίθίου, στο Τζερμιάδων, με την συμμετοχή του δήμαρχου, Γιάννη Στεφανάκη, του διευθυντή του ΕΛΓΑ, Νίκου Δασκαλάκη και στελεχών του φορέα, για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στις 2 Ιουνίου. Επίσης, έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι και αυτοψίες όπου διαπιστώθηκε η έκταση των καταστροφών στις καλλιέργειες των παραγωγών του Λασιθίου κυρίως σε οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Ο δήμος ζήτησε την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς η καλλιεργητική περίοδος στο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και των σιτηρών, αλλά και τον κτηνοτροφικό κλάδο, σε φάση κορύφωσης της παραγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Οροπεδίου, το σύστημα δηλώσεων άνοιξε άμεσα και οι παραγωγοί που επλήγησαν μπορούν να δηλώνουν στο Δήμο τις καταστροφές στις καλλιέργειες τους μέχρι και την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνεται ότι ο υπουργός Γιώργος Τσακίρης και πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.

Αποφάσισαν τα ακόλουθα:

  1. Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
  • Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
  • Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
  • Ο ΕΛ.Γ.Α. προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους – εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.

“Ο ΕΛ.Γ.Α. θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.

Η αγροτική κοινωνία γνωρίζει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛ.Γ.Α. ανταποκρίνονται  στις προσδοκίες των αγροτικών νοικοκυριών με την καταβολή αποζημιώσεων με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη” καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος