Ηράκλειο: “Ολική επαναφορά” του κρητικού τουρισμού βλέπουν οι ξενοδόχοι

Κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν δημιουργούν οι αυξημένες ροές κρατήσεων των τελευταίων τριών εβδομάδων στην τουριστική βιομηχανία της Κρήτης. Οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται για την έναρξη της σεζόν από τον ερχόμενο μήνα και εκτιμούν ότι, εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, φέτος θα έχουμε το “come back” του κρητικού τουρισμού, καθώς, όπως αναφέρουν, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα του 2019, ίσως και να τα ξεπεράσουν.

Ηράκλειο: “Ολική επαναφορά” του κρητικού τουρισμού βλέπουν οι ξενοδόχοιΉδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις κρατήσεις από την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Αυστρία, την Πολωνία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Όπως δε ανέφερε, οι ροές των κρατήσεων ξεπερνούν εκείνες της αντίστοιχης περιόδου του 2019, καθώς, όπως φαίνεται, οι τουριστικοί πράκτορες και οι τουρίστες “τρέχουν” για να καλύψουν το χαμένο χρόνο, δεδομένου ότι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, το ενδιαφέρον είχε “παγώσει” λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ανά την Ευρώπη αλλάζει το κλίμα και οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την υποδοχή των τουριστών, οι πρώτοι από τους οποίους αναμένονται μέσα στον Μάρτιο. Ωστόσο, η έναρξη της τουριστικής σεζόν για τους περισσότερους από τους ξενοδόχους θα γίνει τον Απρίλιο, ο οποίος θα ξεκινήσει με την σταδιακή άφιξη, σε βάθος πέντε εβδομάδων, 7.500 Αυστριακών που θα καταλύσουν στην περιοχή της Χερσονήσου. Το Πάσχα, όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης, αναμένεται να λειτουργήσουν τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της Κρήτης.

Η φετινή σεζόν, ωστόσο, φαίνεται να ξεκινά με δύο “πονοκεφάλους” για τους ξενοδόχους. Το λειτουργικό κόστος, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, προβληματίζει τον κλάδο που ζητεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, το κόστος αυτό δε μπορεί να μετακυλιστεί στους τουρίστες, δεδομένου ότι τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί ήδη και οι τιμές δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, όπως λέει, ενώ και το κόστος του FNB έχει αυξηθεί κατά 38%. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς, όπως εκτιμά ο κ. Χαλκιαδάκης, λείπουν 5.000 εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία της Κρήτης. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνονται ημέρες καριέρας και δημοσιεύονται αγγελίες. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε την ανάγκη αφενός οι ξενοδόχοι να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους εργαζόμενούς τους και αφετέρου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μην επαναπαύονται με την καταβολή των επιδομάτων, αλλά να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ο ίδιος πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ένωση Ξενοδόχων είναι στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην διεκδίκηση της επαναφοράς του επιδόματος ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και της βελτίωσης των συνθηκών και των όρων εργασίας τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος